Νέα απόφαση για την προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων όλων των κομμάτων, ακόμη και αυτών που είναι εκτός Βουλής, θα πρέπει να εκδώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας έως την Κυριακή 22 Απριλίου.

Αυτό προβλέπει προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το απόγευμα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος. Αιτία ήταν η προσφυγή που κατέθεσαν την Παρασκευή τα κόμματα «Δράση» του Στέφανου Μάνου και «Φιλελεύθερη Συμμαχία» του Γρηγόρη Βαλιανάτου αλλά και στελέχη των δύο αυτών κομμάτων. Με την προσφυγή τους στρέφονται κατά της από 18.4.2012 απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας με την οποία καθορίσθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των 10 πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή από τους δημόσιους, ιδιωτικούς, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα δύο κόμματα χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την υπουργική απόφαση με την οποία επιχειρείται -όπως αναφέρουν- η προεκλογική τους φίμωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την προσφυγή τους, η μη συμμετοχή τους στη Βουλή «δεν δικαιολογεί την πλήρη απαγόρευση» της προβολής τους. Όπως επισημαίνουν, εκτός από το ότι έχουν αποκλειστεί από τον προεκλογικό ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, τους έχει απαγορευθεί ακόμη και «ιδίοις δαπάνοις» κάθε ραδιοτηλεοπτική προβολή ή διαφήμιση μέχρι την 25η Απριλίου 2012, οπότε και θα γίνει η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Τα δύο κόμματα μιλούν για ευθεία παραβίαση της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, επισημαίνοντας πάντως πως την ίδια ώρα το ελληνικό Δημόσιο για τα δέκα κόμματα που είναι στη Βουλή θα πληρώσει 6.000.000 ευρώ σε δέκα κανάλια για την εξασφάλιση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου. Στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ αναφέρεται:

Έχοντας υπ’ όψιν α) την 3427/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η συνταγματική αρχή της ισότητας επιβάλλει κοινή αφετηρία για τη ρύθμιση της προεκλογικής προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, β) το γεγονός ότι τα αιτούντα πολιτικά κόμματα με την επωνυμία «Δράση» και «Φιλελεύθερη Συμμαχία» έχουν ήδη συμμετάσχει, το μεν πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έτος 2009, το δε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές του έτους 2007 και στις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έτος 2009, γ) το γεγονός ότι τα ως άνω αιτούντα πολιτικά κόμματα επέδωσαν στις 20.4.2012 στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δήλωση συγκρότησης συνασπισμού και συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, διατάσσουμε τη διοίκηση να προβεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, στην έκδοση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 10 του Ν. 3023/2002 και 45 του Π.Δ. 26/2012 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία να ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή του συνασπισμού των αιτούντων».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης