Ο Γιάννης Παλαιολόγος, ψαράς στο επάγγελμα από το Πλωμάρι Λέσβου, όπως μας ενημέρωσε εδώ και 4 μήνες δεν μπορεί να βγει με το καΐκι του στη δουλειά λόγω μη χορήγησης άδειας από το υπουργείο. Θυμίζουμε ότι πριν από αρκετούς μήνες(Φεβρουάριο 2014) επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε ψηφιστεί νέος νόμος μετά από Ευρωπαϊκή οδηγία, για την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων από τους ψαράδες, που υποχρέωνε όσους επιθυμούν να ψαρεύουν πελαγικά είδη, όπως ξιφία και τούνα, να τοποθετήσουν ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με δορυφορικό σύστημα που δείχνει τη θέση του σκάφους και ηλεκτρονικό ημερολόγιο καταγραφής των αλιευμάτων, πιο συγκεκριμένα ERS (ηλεκτρονικό ημερολόγιο) και VMS (δορυφορικό σύστημα). Το κόστος αν δεν υπερέβαινε ένα συγκεκριμένο ποσό, ήταν 100% επιδοτούμενο με άγνωστο όμως το πότε οι αλιείς θα πάρουν πίσω τα χρήματα.

Όταν ήρθε η ώρα, λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν ήταν σε θέση να αγοράσει τα μηχανήματα που κοστίζουν πάνω από 5 χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια όταν εξασφάλισε τα χρήματα, δεν υπήρχε διαθέσιμος ο εξοπλισμός από την αντιπροσωπία στην Αθήνα και τον τοποθέτησε με κάποια καθυστέρηση. Όταν τελικά τοποθέτησε τα μηχανήματα και έδωσε σήμα τον ενημέρωσαν ότι έχει περάσει η προθεσμία. Τώρα ενώ έχει χρεωθεί και του ζητάνε να πληρώνει συνδρομές κοντά στα 150 ευρώ το μήνα, δεν τους χορηγούν την άδεια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψαρέψει νόμιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας φτάσει σε απόγνωση, κάνει έκκληση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του, σε πρώτη φάση με αποδέκτη τον Αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Και στη συνέχεια θα πάει και στον εισαγγελέα.

Πηγή: plomarinews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης