Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τους συνταξιούχους-«φαντάσματα», με τις απώλειες την τελευταία δεκαετία να φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον ΟΑΕΕ αυτήν τη στιγμή… αναζητούνται 45.000 συνταξιούχοι που δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ συνεχίζεται το «σαφάρι» και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απογραφή των συνταξιούχων σε όλους τους φορείς θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και ήδη έχουν εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις συνταξιούχων-«μαϊμού». Ενδεικτικά αναφέρεται πως, για κάθε 10.000 συντάξεις που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους, η ετήσια απώλεια για τα Ταμεία είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως στον ΟΑΕΕ η αρχική διορία για την απογραφή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιούχων που δεν προσήλθαν δίνεται παράταση μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Τελεσίγραφο Βρούτση

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηριστικά σημείωσε πως «μέχρι σήμερα από τους 350.000 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί περίπου 45.000. Δικαιολογίες πλέον δεν χωρούν, καθώς δόθηκε επαρκέστατος χρόνος δύο ολόκληρων μηνών για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ! Το νοικοκύρεμα που έχουμε ξεκινήσει προϋποθέτει συνέπεια από όλους μας».

Εντυπωσιακά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία για τους συνταξιούχους-«μαϊμού» από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως αναφέρει το «Έθνος»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– στο ΙΚΑ έχει διακοπεί η καταβολή 11.095 συντάξεων
– στον ΟΓΑ έχει διακοπεί η καταβολή 10.000 συντάξεων, ενώ διαπιστώθηκε πως υπήρχαν προβλήματα και με 2.371 συντάξεις που λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικες από τη Ρωσία
– στον ΟΑΕΕ έχει ήδη διακοπεί η καταβολή συντάξεων σε 1.595 άτομα που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ (αυτό δεν σχετίζεται με την απογραφή που είναι σε εξέλιξη).

Σε όσες περιπτώσεις προκύπτει πως καταβάλλονται συντάξεις σε μη δικαιούχους θα ακολουθείται η δικαστική οδός. Ο υπουργός Εργασίας έχει καταστήσει σαφές πως θα διεκδικηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν εισπράξει συνταξιούχοι-«μαϊμού».

Δικαιολογητικά

Αύριο ολοκληρώνεται η απογραφή στον ΟΑΕΕ, μετά την παράταση που δόθηκε την Τετάρτη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιούχων που δεν προσήλθαν. Σε ανακοίνωση του Ταμείου επισημαίνεται πως σε όσους συνταξιούχους δεν απογραφούν το Ταμείο θα προχωρήσει άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως η απογραφή είναι υποχρεωτική και γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ όπου τηρείται ο λογαριασμός των συνταξιούχων ή, για τις ειδικές περιπτώσεις που υπάγονται στις εξαιρέσεις από τη συγκεκριμένη διαδικασία, στα κατά τόπους τμήματα του ΟΑΕΕ.

Στο μικροσκόπιο χήρες και άγαμες θυγατέρες

Δύο κατηγορίες, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο, βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο έχουν παντρευτεί, αλλά συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στο φως 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας από το ΙΚΑ σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου.

Επί 20 χρόνια

Η ζημιά για το Ταμείο είναι 150.000 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε ασφαλισμένη που έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη χηρείας για 20 έτη. Σημειώνεται πως η απογραφή πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς ξεκινά αυτόν τον μήνα το πρόγραμμα «Αριάδνη» του Υπουργείου Εργασίας.

Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Μαρτίου, ώστε να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-«μαϊμού». Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκαν τα εξής:

– για τις γεννήσεις αλλά και τους θανάτους θα ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία από τα ληξιαρχεία
– για τους γάμους θα πληροφορούνται τα Ταμεία από το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων)
– για τα σύμφωνα συμβίωσης τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τους συμβολαιογράφους
– για τα διαζύγια η ενημέρωση θα γίνεται από τις δικαστικές Αρχές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης