Η επέλαση της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα συνεχίζεται. Κύρια χαρακτηριστικά της οι έντονες καταιγίδες, οι κεραυνοί και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις. 

Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι έντονα, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα. Η βροχόπτωση που έπληξε τη Σαντορίνη προκάλεσε κατολισθήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού και διακοπές ρεύματος, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις στο νησί για να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται». 

Υδροστρόβιλος στα ανοιχτά της Μυκόνου

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Μύκονο με ισχυρές καταιγίδες και εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων τα σοκάκια στα Ματογιάννια πλημμύρισαν, ενώ καταγράφηκε και ένας υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη. 

 

Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας    

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης, αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

 

 

Tην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς προκειμένου χωρίς χρονοκαθυστέρηση να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για τη βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να δοθούν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες των οποίων οι κατοικίες και τα καταστήματα πλημμύρισαν. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή εκδηλώθηκε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, υπόγεια καταστήματα, ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.

 

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 22 Φεβρουαρίου 2023.

H «ψυχρή λίμνη» πάνω από την Ελλάδα για τρεις μέρες

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στη ΝΑ Ευρώπη, που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται σήμερα να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες τρεις ημέρες, με συνέπεια να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την ΝΑ Ευρώπη το μεσημέρι της Τετάρτης

Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων. 

«Συναγερμός» για έξι περιοχές

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να καταγραφούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στη Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους. 

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/8 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης