Ρ. Δούρου: Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξουν τιμωρίες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, 23:55
Ρ. Δούρου: Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξουν τιμωρίες
Η ένταξη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, της διευθέτησης των χειμάρρων που ευθύνονται για τα μοιραία πλημμυρικά φαινόμενα στη Μάνδρα με τις αξεπέραστες δυσκολίες για την έναρξη των έργων αλλά και η αναγκαιότητα απόδοσης ευθυνών καθώς «δεν επιτρέπεται να λέμε στους συγγενείς των νεκρών ότι κανείς δεν ευθύνεται», αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνέντευξης της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η κ Δούρου παρέθεσε το πρόγραμμα των αντιπλυμμυρικών έργων, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή παρόλο που το 2017 είχε οριστεί ως η χρονιά των αντιπλημμυρικών έργων. Πρόγραμμα προτεραιότητας το οποίο όπως είπε, το επέβαλε στην Περιφερειακή Αρχή η ίδια η ζωή γιατί με την ανάληψη των ευθυνών της δοκιμάστηκε από ανάλογη οδυνηρή εμπειρία τον Οκτωβρη του 2014. Έτσι, υπογράμμισε, από τον Οκτώβρη του 2014 έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κόστους 47 εκατ. Επίσης υπάρχουν ακόμη «16 έργα τα οποία αναγκαστήκαμε να τα εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής, δηλαδή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όταν είδαμε ότι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η γραφειοκρατία, τα δασαρχεία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα τα οδηγούσαν όχι στην επόμενη θητεία αλλά στην μεθεπόμενη».

Ερωτηθείσα για τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεις για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έρχου στην περιοχή της Μάνδρας. κόστους 11 εκατ. η περιφερειάρχης τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί «εξαιρετικό δείγμα» της υπάρχουσας δυσλειτουργίας.

Συγκεκριμένα λέει : Λοιπόν εκεί έχουμε τη διευθέτηση της εκτροπής του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης. Ρέμα που έχει δώσει το όνομά του και σε έναν οικισμό που βρίσκεται επάνω του. Μαζί με αυτό υπάρχει και ένα ακόμη, οι Σούρες του Θριασίου Πεδίου για τα οποία εντάξαμε 11 εκατ. ευρώ και τα μεταφέραμε στο ΕΣΠΑ ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου χωρίς παρεμβάσεις άλλων φορέων. Αυτή τη στιγμή, τονίζει η κ Δούρου «εάν εγώ ή ο εργολάβος επιχειρήσει να ξεκινήσει εργασίες θα έχουμε αυτόφωρο διότι 11000 τ.μ. είναι ιδιωτικές εκτάσεις, δεν υπάρχουν κτηματολογικοί πίνακες , διότι κάποια στιγμή στο παρελθόν που η κομισιόν μας χρηματοδότησε για το κτηματολόγια κάτι άλλο έγιναν τα χρήματα και δε υπάρχουν αυτοί οι πίνακες για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις».

Βεβαίως, αναγνωρίζει η περιφερειάρχης, η πραγματικότητα αυτή δεν καλύπτει αυτόν που σφουγγαρίζει τώρα το μαγαζί του ούτε αυτούς που θρηνούν τους δικούς τους μέσα στην λάσπη κυριολεκτικά. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι οφείλουμε «να θάψουμε τους νεκρούς μας και να είμαστε επιχειρησιακοί για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς δεν ακολουθεί καλό μετεωρολογικό δελτίο. Και όπως ειπώθηκε και στο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας παρουσία του πρωθυπουργού «θα προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος ώστε να μας σταματήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να μην γίνει νομοτέλεια «καίγομαι το καλοκαίρι πλημμυρίζω τον χειμώνα».

Η κ Δούρου δεν δίστασε να αναφερθεί στον υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» με το οποίο όπως είπε, «μεγάλωσε» κάνοντας αναφορά στη συνήθη τακτική που επαναλαμβάνεται μετά τις καταστροφές αυτήν της απαλλαγής με νομοθετική ρύθμιση των ιθυνόντων που μπάζωσαν και έκτισαν σε κοίτες ποταμών.

Πρέπει, υπογραμμίζει να υπάρξουν πολιτικοί που θα πουν : Πέρα από τη διάνοιξη των ρεμάτων πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις και όχι εκ νέου νομιμοποιήσεις σε οτιδήποτε είναι αυθαίρετο. Διότι όποιος αυθαιρετεί δεν θέτει σε κίνδυνο δική του ζωή και περιουσία αλλά βάζει σε κίνδυνο και δεκάδες άλλους συνανθρώπους.

Στον λόγο αυτό αποδίδει η κ Δούρου την χθεσινή προσφυγή της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς όπως σημειώνει «κάποιος επιτέλους πρέπει να σπάσει το γαϊτανάκι των αρχικά πολλών υπευθύνων που στο τέλος δεν υπάρχει κανένας. Διότι δεν μπορεί στην μάνα του 35χρονου και στη κόρη του 85χρονου που πέθαναν να τους λες ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος». Τέλος η κ. Δούρου ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη και κάποιος να τιμωρηθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, 23:55