Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά νεφώσεις με βροχές, όμβρους και καταιγίδες. Η μεταβολή αυτή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από σήμερα Δευτέρα.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού, κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν σε σημαντική έξαρση της αστάθειας κατά τη διάρκεια του τριημέρου Τρίτη – Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη καταιγίδων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν οργανωμένο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από έντονα φαινόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και η υγρασία θα είναι σχετικά υψηλή, καθιστώντας αυξημένο και το αίσθημα δυσφορίας κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες.

Έτσι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος η αστάθεια θα είναι το κυρίαρχο καιρικό αίτιο που θα προκαλέσει βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών και κάποιων ανατολικών νησιωτικών περιοχών της χώρας. Η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη, κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, τις πρώτες ώρες της Δευτέρας αναμένονται κάποιες βροχές (πιθανόν και τοπικές καταιγίδες) στη βόρεια και στην κεντρική χώρα, οι οποίες θα αποτελούν συνέχεια της εξασθένισης των φαινομένων της Κυριακής.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα αρχίσει να «ενεργοποιείται» εκ νέου από τις προμεσημβρινές – μεσημβρινές ώρες και μετά, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στην κεντρική οροσειρά της Πίνδου και σταδιακά στην προέκταση της Πελοποννήσου, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι αργά το απόγευμα και πιθανόν στα βόρεια μέχρι και αργά το βράδυ. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο ΒΔΒ μέτριοι έως ισχυροί 4-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες ώρες της Δευτέρας υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώνονται ακόμα κάποιες βροχές, από την Κυριακή. Γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα είναι καλός μέχρι τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες.

Νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους, αρχικά στα ορεινά και στη συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, που φαίνεται να διαρκούν έως αργά το απόγευμα (πιθανόν και το βράδυ) με διαστήματα υφέσεων και εξάρσεων.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 2-4 μποφόρ, και στη συνέχεια μεταβλητοί ασθενείς.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά καλός, με κάποιες νεφώσεις να αναπτύσσονται κυρίως στους ορεινούς όγκους από το μεσημέρι και μετά. Οι νεφώσεις αυτές θα είναι περισσότερες και πιο πυκνές στα δυτικά και νότια του νομού, όπου υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση βροχής-παροδικής καταιγίδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 2-4 μποφόρ, αλλά στα ανατολικά θα είναι πιο ενισχυμένοι, βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub, weather.gr, simeteo

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης