Εντύπωση όσο και θλίψη προκαλεί η χθεσινοβραδινή επίθεση νεαρών εις βάρος αλλοδαπών αραβικής καταγωγής στο Νέο Κόσμο, αλλά και η στάση της Αστυνομίας, η οποία, αν μη τι άλλο, γεννά ερωτήματα.

Η επίθεση, αν και επιχειρήθηκε να υποτιμηθεί η ένταση και το μέγεθός της, εντούτοις μαθεύτηκε και σήμερα είμαστε σε θέση να ξέρουμε σχεδόν όλες τις λεπτομέρειές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι, πάντως, αξιομνημόνευτο το γεγονός πως η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα, μόλις μερικές ώρες μετά την απομάκρυνση των δύο ειδικών φρουρών, οι οποίοι κατηγορούνται για κακοποίηση αλλοδαπής, αλλά και μετά τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, για τη δημιουργία του γραφείου αντιμετώπισης των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Χτες το βράδυ, λοιπόν, μία καλά οργανωμένη ομάδα 40-50 κρανοφόρων επιτέθηκε σε Άραβες μετανάστες, οι οποίοι ζουν στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου.

Η επίθεση ήταν άγρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτύπησαν πολλούς μετανάστες και τέσσερις από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ κατέστρεψαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν μαγαζιά και λήστεψαν τις εισπράξεις της ημέρας.

Να σημειωθεί πως, όταν η επίθεση έγινε γνωστή, η Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τους δημοσιογράφους αν επρόκειτο για περιστατικό βίας ανάμεσα σε αλλοδαπούς ή είχε συμβεί κάτι άλλο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ειπώθηκε πολλάκις ότι ήταν ένα περιστατικό όχι πολύ σοβαρό ανάμεσα σε αλλοδαπούς, ενώ από άλλους υποστηριζόταν πως τα επεισόδια είχαν σχέση με… τον έλεγχο των καταστημάτων ανάμεσα σε Σύρους και Ιρακινούς.

Ωστόσο, έγινε γνωστό πως οι επιτιθέμενοι, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν κράνη και μαντήλια, φώναζαν: «Έξω οι ξένοι» και «φύγετε από την Ελλάδα».

Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εξοργιστική στάση της Αστυνομίας και θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Το περιπολικό που φτάνει στον τόπο της επίθεσης, παραμένει πέντε ολόκληρα λεπτά και δεν προβαίνει σε κανενός είδους έρευνα. Οι αστυνομικοί μάλιστα αναρωτιούνται: «Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό το περιστατικό».

2. Η Αστυνομία σπεύδει να ανακοινώσει ότι στο Νέο Κόσμο έγιναν συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών, παρά το ότι τα θύματα είχαν ήδη δώσει ακριβείς περιγραφές για το τι είχε συμβεί.

Σειρά «έγκυρων» ΜΜΕ αναπαράγουν το οφθαλμοφανές ψεύδος. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κι εμείς.

Επί μακρόν επέμεναν από την ΕΛΑΣ ότι ήταν επεισόδια μικρής έντασης ανάμεσα σε αλλοδαπούς.

3. Ομάδα επτά μεταναστών εγκλωβίζει δύο Έλληνες που, λόγω της συμπεριφοράς τους, θεωρήθηκε ότι έχουν σχέση με την επίθεση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που σπεύδουν, δε συλλαμβάνουν μόνο τους υπόπτους, αλλά και τους μετανάστες. Μεταφέρονται όλοι στο ΑΤ Κυψέλης.

4. Στην πρώτη μισή ώρα της κράτησης, οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι τα ελληνόπουλα δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, έπαιζαν απλά μπάσκετ.

Προσθέτουμε εδώ πως, πράγματι, ελάχιστη ώρα μετά την προσαγωγή, έγινε γνωστό ότι ο ένας Σύρος κρατούσε ένα ξύλο στα χέρια του και μάλλον τα δύο ελληνόπουλα δεν είχαν σχέση με το περιστατικό, αφού βρίσκονταν σε ένα γυμναστήριο εκεί κοντά.

5. Ενώ η επίθεση έγινε στις 9:00 μμ, η υποτυπώδης προανάκριση από την Ασφάλεια ξεκινάει στις 2 το πρωί, και μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες εκπροσώπων του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», που βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Τελικά, προς τα ξημερώματα, θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη τόσο μεγάλης έκτασης ρατσιστική, όπως όλα πλέον δείχνουν, επίθεση εις βάρος μεταναστών στη χώρα μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης