Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στο Ρέθυμνο και, με αφορμή το γεγονός ότι ο νομός έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου υπενθυμίζει στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νομού τις δράσεις πρόληψης που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως τη λήξη αυτής (31η Οκτωβρίου).

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη είχαν ως αποτέλεσμα το Ρέθυμνο να απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος. Φέτος, έχουν ήδη ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές πριν από την τυπική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να καταστήσει την κατάσταση δυσχερέστερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά όλων, ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Ως εκ τούτου, η Πολιτική Προστασία του νομού προτρέπει κατοίκους κι επισκέπτες να σεβαστούν τις οδηγίες που έχει εκδώσει. «Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση. Παράλληλα, μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, μιας και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου και καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, όσοι αντιληφθούν πυρκαγιά ας καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπουν τη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης