Ρέθυμνο: «Όχι» κτηνοτρόφων στον σχεδιασμό αιολικών πάρκων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015, 23:42
Ρέθυμνο: «Όχι» κτηνοτρόφων στον σχεδιασμό αιολικών πάρκων
Ένα μεγάλο «όχι» στα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κρήτη λένε οι κτηνοτρόφοι στο Αμάρι Ρεθύμνου, με κύριο μέλημά τους τη διάσωση του φυσικού τοπίου και του πολιτισμού της περιοχής.

Οι κτηνοτρόφοι στο Αμάρι εκφράζουν τόσο στις Αρχές όσο και στην επίσημη Πολιτεία την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την κατασκευή αιολικών πάρκων, ενώ καλούν την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης να απορρίψουν τη μελέτη που έχει κατατεθεί και να διασώσουν το φυσικό και πολιτισμικό, απόθεμα της περιοχής του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης.

Το τοπίο θα μείνει ανέπαφο από παρεμβάσεις τέτοιου είδους, σύμφωνα με τον σύλλογο των κτηνοτρόφων της περιοχής, τα μέλη του οποίου θα πράξουν -όπως δηλώνουν- όλα τα απαραίτητα, ώστε να ξαναδώσουν ζωή και αξία στον πρωτογενή τομέα.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως: «Κτηνοτροφικός σύλλογος, οι κάτοικοι του Αμαρίου, η δημοτική αρχή του Αμαρίου, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής, θα υπερασπιστούμε το αυθεντικό τοπίο του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ανέπαφο το μοναδικό ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου, με κάθε κόστος. Το τοπίο είναι ο πλούτος που μας έμεινε να επικαλεστούμε στο Αμάρι, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, για να ξαναδώσουμε αξία στον πρωτογενή τομέα και στο κτηνοτροφικό προϊόν».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία να προκαλέσει τη μόνιμη αλλοίωση και υποβάθμιση της περιοχής μας και μοναδικός σκοπός μας από εδώ και στο εξής είναι να είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε για το μέλλον μας και για τη χρήση της γης των προγόνων μας. Δεν θα αναφερθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών και των πυλώνων, αυτά τα έχουν περιγράψει αναλυτικά οι ίδιες οι εταιρείες και μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει το μέγεθος των κατασκευών, κατά συνέπεια το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που σχεδιάζουν» προσθέτουν.

Η αντίδραση του κλάδου των κτηνοτρόφων του Αμαρίου έρχεται αμέσως μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης για διαβούλευση του συνολικού σχεδιασμού και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015, 23:42