Ρέθυμνο: Σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Μαΐου 2020, 15:39
Ρέθυμνο: Σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»

Με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 30 βαθμούς στο Ρέθυμνο, όλα μοιάζουν να κινούνται σε μία κανονικότητα. Οι εκκλησίες σήμερα λειτούργησαν υπό τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, με τους πιστούς που προσήλθαν σε αυτές να δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη δυνατότητα τους να εκκλησιαστούν. Αρκετοί ήταν εκείνοι που πέρασαν το νάρθηκα της εκκλησίας για να ανάψουν ένα κερί και κατόπιν αποχώρησαν.

Η κίνηση στους δρόμους και στις οδικές αρτηρίες είναι αυξημένη κυρίως στα παραλιακά μέτωπα, δεδομένης της παρουσίας πολλών Ρεθυμνιώτων στις παραλίες του βόρειου μετώπου. Αδελιανός και Πηγιανός Κάμπος, παραλία Ρεθύμνου, Σκαλέτα αλλά και Πάνορμος είναι μερικές από τις παραλίες που έχουν βρεθεί σήμερα οι πολίτες για να κάνουν το μπάνιο τους, διατηρώντας τα μέτρα προστασίας στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Σχετικά με καταγγελίες λουόμενων για την ύπαρξη διάσπαρτων κηλίδων χρώματος μπέζ-καφέ αγνώστου προελεύσεως, αφρώδους μορφής, άοσμες και αυτοδιαλυόμενες, σε τμήματα του παραλιακού μετώπου κυρίως προς την πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου διενήργησαν αυτοψία και όπως αναφέρουν: «Οι κηλίδες αυτές έχουν εντοπιστεί πολλές φορές στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου κατά το παρελθόν και σύμφωνα με τις αναλύσεις, που έχουν γίνει από αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς (μεταζώα, κωπήποδα, τροχοζώα), βενθικά κυανοφύκια του γένους Oscillatoria καθώς και για αιωρούμενα βιογενή θρύμματα. Η παρουσία των παραπάνω οργανισμών συνήθως σχετίζεται με αυξημένη παροχή θρεπτικών (ευτροφισμός) καθώς και αυξημένες θερμοκρασίες (θερινή περίοδος). Επομένως, οι κηλίδες που εντοπίστηκαν οφείλονται σε πλαγκτονικούς οργανισμούς, σε βενθικά κυανοφύκια καθώς και σε αιωρούμενα βιογενή θρύμματα και δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου».

Από αύριο Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες προσέρχονται και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων λυκείου και γυμνασίου και σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ιωάννη Μαρκαντέ, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Μαΐου 2020, 15:44