Ένας «πνεύμονας» πρασίνου ο οποίος είναι άγνωστος για πολλούς κατοίκους-επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει αφεθεί στη μοίρα του και ρημάζει.

Πρόκειται για το «Βοτανικό μονοπάτι στο ρέμα της Θ. Σοφούλη», το οποίο δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια με συνεργασία τριών φορέων της «Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», του Σωματείου Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης και του Τομέα Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Το ρέμα καθαρίστηκε, αναδείχθηκε, σημάνθηκε με ενημερωτικές πινακίδες το 2014 και εξελίχθηκε σε οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς, πριν καν εισέλθει στο μονοπάτι από την είσοδο της οδού Βασιλίσσης Όλγας, είναι μουτζουρωμένες χρηστικές πινακίδες αλλά και ένα κατεστραμμένο φυλάκιο το οποίο εσωτερικά είναι γεμάτο από σκουπίδια, στρώματα αλλά και αντικείμενα που μαρτυρούν ότι πιθανότατα κάποιος ή κάποιοι το χρησιμοποιούσαν για κατάλυμα, ενώ τα σπασμένα γυαλιά και κομμάτια της κατασκευής βρίσκονται σκορπισμένα στον διάδρομο του μονοπατιού.

Στο ρέμα υπάρχουν δεκάδες δέντρα: Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφένδαμοι, δάφνες, πικροδάφνες και κισσοί. Πάνω από 300 κορμοί δέντρων, πολυάριθμοι θάμνοι και αμέτρητα ποώδη φυτά συνθέτουν το μοναδικό αυτό βοτανικό μονοπάτι στην πυκνοδομημένη ανατολική Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, εκτός ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καμία προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού τοπίου, ούτως ώστε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.

Ενδεικτικό είναι ότι επτά χρόνια μετά τη δράση, αυτό που συναντά κανείς σήμερα περπατώντας, δεν είναι ένας φυσικός παράδεισος ανάμεσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά ξερά δέντρα και φύλα, σκουπίδια, παγκάκια με φθορές και μουτζουρωμένες ενημερωτικές πινακίδες. Μάλιστα, για να καταφέρει κανείς να δει το μονοπάτι από τον κεντρικό πεζόδρομο, θα πρέπει να στριμωχτεί ανάμεσα στα οχήματα που σταθμεύουν κάθετα από τα προστατευτικά κάγκελα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες 

 

 

 

Πηγή: grtimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης