«Φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφερθεί η κρίσιμη απόφαση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στον Άρειο Πάγο, με τη μορφή πιλοτικής δίκης, βάζουν οι αρεοπαγίτες, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ.

Οι δικηγόροι κατάφεραν να πετύχουν μια σημαντική νίκη, καθώς η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΗ ζητούσε να κριθεί η υπόθεση σε πιλοτική δίκη για να ξεκαθαρίσει μια κι έξω, προκειμένου να μην εξεταστεί από τα κατά τόπους δικαστήρια, έτσι ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας Δημ. Βερβεσός έχει χαρακτηρίσει αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τονίζοντας πως η εισαγωγή της έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία Υπουργική Απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης