Εμείς τα είχαμε πει

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013, 17:28


Νέα στοιχεία-φωτιά έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες του πρώην αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου. Μετά και τις αποκαλύψεις των εκπομπών «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος», εκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που ο ίδιος αντιμετωπίζει, είναι πλέον κατηγορούμενος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα αδικήματα σε βάρος του πρώην συνδικαλιστή της ΔΕΗ αφορούσαν μέχρι τώρα τις χορηγίες της επιχείρησης προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, την πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους και άλλα που φέρονται να ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 1.160.470,40 ευρώ.

Παράλληλα, στην ίδια δικογραφία, η οποία εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών, είναι επίσης κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων.


Συγκεκριμένα, η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος έπειτα από έρευνες εντόπισε 750.547 ευρώ σε δύο λογαριασμούς της offshore εταιρείας ΑRCELOR LTD, με μετόχους τον Ρίζο Ρίζο και τις δύο κόρες του Χριστιάνα και Ιωάννα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος της Αρχής, πρόκειται για μαύρο χρήμα στην Κύπρο, ενώ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί τμήμα του ποσού του 1.160.470,40 ευρώ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ήδη με ενέργειες του προέδρου της Αρχής, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, δεσμεύτηκαν τέσσερα πολυτελή ακίνητα της οικογένειας Ρίζου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία.

Οι αποκαλύψεις των εκπομπών «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος»

Η τηλεοπτική «Ζούγκλα» και οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχαν αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες που στοιχειοθετούσαν το απίστευτο φαγοπότι που οργάνωναν επί δεκαετίες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σε άμεση και διαχρονική συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων, που δεν ήταν μόνον εκείνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, επί παραδείγματι, ήταν συνδικαλιστής του Συνασπισμού. Το κόμμα του τον «απέλυσε» στον αέρα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, και όταν δεν υπήρχε πλέον ουδεμία αμφιβολία για τις δραστηριότητες του παραμάγαζου που είχε στηθεί στους κόλπους του συνδικάτου της ΔΕΗ.

Εργολαβίες, real estate, δίκτυα εμπορίας -ακόμη και κινητών τηλεφώνων και παροχών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας-, οι συνδικαλιστές τύπου Ρίζου Ρίζου λειτουργούσαν ως κράτος εν κράτει χωρίς όρια και αιδώ. Τα μέλη των οικογενειών τους λυμαίνονταν τα κονδύλια που αφειδώς παρείχαν οι εκάστοτε ηγεσίες της ΔΕΗ στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης» και τα πολιτικά κόμματα στο όνομα της διασφάλισης της εκλογής των ηγεσιών τους, αφού αυτοί οι συνδικαλιστές ήταν και ο πυρήνας των κομματικών εκλεκτόρων.

Από το 2010 η «Ζούγκλα», τηλεοπτική και ηλεκτρονική, είχαν δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο σε όλες του τις διαστάσεις. Τις βίλες που αγόραζαν οι συνδικαλιστές σε πλειστηριασμούς, τις απίστευτες δαπάνες ώστε να διάγουν πλούσια ζωή, τις παροχές ιδιαίτερων υπηρεσιών στους συνδικαλιστές για να «στήνουν» ταξίδια και συνέδρια, τις δυνατότητες που είχαν οι Ρίζοι να καλύπτουν τα ίχνη τους με τις πλάτες των κομματικών μηχανισμών, της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του συνδικαλιστικού τμήματος της Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ είχε κρατηθεί, πάντως, μακριά από αυτήν την ιστορία, αφού είχε οσμιστεί και καταγγείλει τις διαδικασίες διαπλοκής.

Παρακολουθήστε το χρονικό του σκανδάλου από την εποχή όπου οι Ρίζοι, οι Φωτόπουλοι και οι Καβαλλιεράτοι παρίσταναν ακόμη τους αθώους... συνδικαλιστές που έπεσαν θύματα πολιτικής υπονόμευσης:

Από τις πρώτες αποκαλύψεις που έφερε στο φως η τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα» αφορούσε την άκρως προκλητική υπόθεση με πολυτελές ακίνητο πίσω από το οποίο κρυβόταν ο πασίγνωστος συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όλα ξεκίνησαν από τον πλειστηριασμό της συγκεκριμένης βίλας το 2007, εμπορικής αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο κέρδισαν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, ένας εκ των οποίων, ο Λουκιανός Καβαλλιεράτος, κατείχε επίσης τον τίτλο του επιχειρηματία.
Περισσότερα χρήματα κι απ’ τον Έλληνα πρωθυπουργό ελάμβανε ένας συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, την ώρα μάλιστα που oι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ασφυκτιούσαν με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις...

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, «εργατοπατέρας» έδινε τον «αγώνα» για τα δικαιώματα των εργαζομένων με μηνιαίες απολαβές της τάξης των 24.143 ευρώ μεικτά, 16.504 ευρώ καθαρά.

Μετά τις αποκαλύψεις για τις υπέρογκες αμοιβές συνδικαλιστών της ΔΕΗ, μια ακόμη προκλητική περίπτωση παρουσιάστηκε και αφορούσε τον μισθό ενός οδηγού γενικού διευθυντή της ΔΕΗ.

Ο εν λόγω κύριος την τετραετία 2005-2009 λάμβανε μηναία αποζημίωση... κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που παίρνει ένας επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας με πολύχρονη πείρα.

Επίσης, σύμφωνα με την τότε καταγγελία του φοροτεχνικού-συμβούλου Ανδρέα Καλλιγά, τη δεκαετία του 1990 ένας συνδικαλιστής και τρεις υπάλληλοι της δημόσιας επιχείρησης σύστησαν διαφημιστική εταιρεία κλείνοντας deals για το περιοδικό που διανεμόταν στους εργαζομένους, αλλά τα έσοδα, αντί να τα διαθέτουν για τις ανάγκες του σωματείου, κατέληγαν… στις τσέπες των ιδρυτών.

Ο τότε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος εμφανίστηκε ως μέτοχος της ΛΕΙΣΕΡ ΕΠΕ, η οποία έκλεινε διαφημίσεις με πολυεθνικές για χάρη του περιοδικού. Τα έσοδα έγιναν καπνός, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, το 1993 μπήκε λουκέτο στην εταιρεία λόγω μεγάλων ζημιών. Παράλληλα, όμως, η επίσημη σφραγίδα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν υπήρχε σε κανένα έγγραφο, ούτε στο περιοδικό.
Kατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται μέλη της τότε διοίκησης της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων της επιχείρησης για το «πάρτι» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί τη δεκαετία 1999-2010.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος όλων όσοι διατέλεσαν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη ΔΣ στη ΔΕΗ την επίμαχη περίοδο, αλλά και σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της επιχείρησης. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αριστείδης Κορρέας και Ελένη Σίσκου με αφορμή το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, απ’ το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση με αποδέκτες τους συνδικαλιστές.

Μετά το πόρισμα που συνέταξε ο κ. Ρακιντζής τον Απρίλιο του 2011, για χρυσές επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, νέα στοιχεία προέκυψαν και από τους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ στα τιμολόγια της επιχείρησης. Υπερκοστολογήσεις ταξιδιών που βαφτίζονταν επαγγελματικά, μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σωρεία άλλων παρατυπιών ήταν τα αποτελέσματα αυτών των φορολογικών ελέγχων.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι εισαγγελείς μελέτησαν πολύ προσεκτικά επίσης δεκάδες συμβάσεις, ενώ εξέτασαν με την ιδιότητα του υπόπτου στελέχη της ΔΕΗ και συνδικαλιστές προτού προχωρήσουν στην ποινική αξιολόγηση των στοιχείων και στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα και τα θέματα για τη ΔΕΗ που αναρτήθηκαν στο zougla.gr:

Συνδικαλιστής με βίλα στο Πανόραμα Βούλας

Συνδικαλιστής με μισθό 24.000 ευρώ το μήνα!

Σύσταση διαφημιστικής εταιρείας από συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Οδηγός γενικού δ/ντη της ΔΕΗ με μισθό 12.198 ευρώ

Eπιχορηγήσεις 25 εκ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ

Το πρωί υπάλληλοι και το βράδυ επιχειρηματίες

Kάνουν ταμείο για τον... Ρίζο

Στο σπίτι του ο Ρίζος

Η ώρα του εισαγγελέα για τη ΔΕΗ

Πόρισμα-κόλαφος για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013, 17:33