Σε σκηνικό από… ταινία δράσης αναμένεται να μετατραπεί η πόλη της Ρόδου τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς θα πραγματοποιηθεί, από δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελλαδικό χώρο, κατά την οποία θα υλοποιηθούν εφιαλτικά σενάρια διαχείρισης θυμάτων καταστροφών!

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία τόσο με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Γεωλογικής Σχολής Αθηνών, όσο και με το δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια αλλά και όλες τις εμπλεκομένες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τέσσερις μέρες θα διεξαχθούν τέσσερις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις διαχείρισης θυμάτων καθώς και μία άσκηση για διαχείριση σεισμικού κινδύνου. Τα σενάρια των ασκήσεων είναι τα εξής:

Το Σάββατο το πρωί θα γίνουν δύο ασκήσεις, τη μία θα κάνει το μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής και την άλλη το μεταπτυχιακό της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Νοσοκομείο της Ρόδου: Το πρώτο σενάριο είναι ένα τροχαίο ατύχημα σχολικού πούλμαν με μαθητές, η μεταφορά και η αντιμετώπισή τους από το Νοσοκομείο Ρόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί, δοκιμάζεται το σχέδιο του νοσηλευτικού ιδρύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του έκτακτου μεγάλου συμβάντος, δηλαδή με ταυτόχρονη είσοδο πολλών τραυματιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν 44 εθελοντές ως «θύματα», από τους οποίους οι 30 θα είναι μαθητές ενώ κάποιοι θα υποδύονται τους γονείς αφού εκτός από τα θύματα του τροχαίου, το νοσοκομείο θα πρέπει να διαχειριστεί και όσους υπέστησαν ψυχολογικό σοκ. Σημειώνεται ότι για τους εθελοντές θα γίνει μακιγιάζ ώστε να φαίνονται ως θύματα.

Στην άσκηση αυτή, εκτός από τα ιατρικά συστήματα, συμμετέχουν και οι διαχειριστές των κρίσεων από την κάθε υπηρεσία.

Στην Παλιά Πόλη: Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Παλιά Πόλη θα γίνει άσκηση σεισμού. Το σενάριο προβλέπει καταγραφή οδών διαφυγής από την Παλιά Πόλη, έλεγχο χώρων καταφυγής ενώ θα συνεδριάσει επιτόπου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του δήμου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό θα είναι μία πανελλαδική πρωτοτυπία αφού το ΣΤΟ θα αναλύσει σενάρια πάνω στα σενάρια της άσκησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και μία μερική εκκένωση κάποιων χώρων.
Η συγκεκριμένη άσκηση δεν προβλέπει θύματα. Σύμφωνα με το σενάριο έχει γίνει σεισμός όπως ο πρόσφατος των 5,2 Ρίχτερ και έχουν διαπιστωθεί κάποιες ζημιές.

Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δεν θα συμμετέχουν, αφού θα γίνει μόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο να ελεγχθούν τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, και στο κομμάτι της ενημέρωσης του κόσμου που θα γίνει μετά.

Την Κυριακή το σενάριο λέει ότι, στον εμπορικό λιμένα, σε ένα από τα πλοία της γραμμής, γίνεται τρομοκρατική επίθεση και εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τα θύματα είναι 60 και γίνεται εξωνοσοκομειακή διαλογή των τραυματιών, δηλαδή στήνεται έξω χώρος περίθαλψης τραυματιών, εκείνη την ώρα, και γίνεται η διαχείρισή τους εκεί.

Η άσκηση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, το αργότερο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μετά την παραπάνω άσκηση πεδίου, το μεταπτυχιακό της Γεωλογικής Σχολής θα μεταβεί στο δημαρχείο, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και θα κάνει άσκηση προσομοίωσης κατάστασης ομηρίας.

Την Δευτέρα το πρωί στο αεροδρόμιο της Ρόδου, σε ένα σημείο της πίστας, γίνεται αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους και συντριβή του, και υπάρχουν πολλά θύματα, 63 τον αριθμό, σε διαφορετική κατάσταση.

Τα θύματα και εδώ διακομίζονται σε πρόχειρο καταυλισμό περίθαλψης τραυματιών που θα στηθεί εκεί όπου και γίνεται η διαλογή τους. Δηλαδή, μεταφέρονται είτε στο νοσοκομείο της Ρόδου, είτε στην Αθήνα κ.τ.λ.

Την Τρίτη η «δράση» μεταφέρεται στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας Το σενάριο προβλέπει σεισμικό επεισόδιο και πυρκαγιά.

Γίνεται απεγκλωβισμός 48 τραυματιών ενώ εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η περιφέρεια, ο δήμος κ.τ.λ. και, βέβαια, μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει αποτίμηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης