Νέο σύστημα για την εισαγωγή των ασθενών, προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθιερώνει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τη «Λίστα Χειρουργείου», η οποία αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μπει ένα τέλος στο «γρηγορόσημο» ή αλλιώς «φακελάκι» που αναγκάζονται οι ασθενείς να καταβάλλουν, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία, προκειμένου να παρακάμψουν τις πολύμηνες λίστες αναμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, για την εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση – πλην των επειγόντων περιστατικών – θα προηγείται ιατρική τεκμηρίωση και στη συνέχεια αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε περίπτωσης και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από ειδικευμένους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των εξωτερικών ιατρείων, των νοσηλευτικών τμημάτων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Στη συνέχεια θα ενημερώνονται οι ασθενείς για τη διαθεσιμότητα, θα ορίζεται το ραντεβού για την επέμβαση και θα είναι οριστικό. Δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς και να αλλάξει την ημερομηνία πραγματοποίησης της επέμβασης.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βασικός στόχος της ύπαρξης λίστας προτεραιότητας θα είναι να καταστεί «διαχειρίσιμος” ο χρόνος της αναμονής για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια στη σειρά που γίνονται οι επεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ο χρόνος αναμονής για τακτικά χειρουργεία, στο Νοσοκομείο της Ρόδου, μπορεί να φτάσει π.χ. μέχρι και τους έξι μήνες στην ορθοπεδική κλινική, όπου τα περιστατικά, έκτακτα και τακτικά, είναι πολλά και οι γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και ΚΥ κ. Βασίλης Κινούς, μιλώντας στην «δ» ανέφερε πως η «Λίστα Χειρουργείου» είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και για την μείωση στο ελάχιστο, των πελατειακών σχέσεων.

«Η Λίστα Χειρουργείου είναι προς την θετική κατεύθυνση τόσο για την ελαχιστοποίηση των πελατειακών σχέσεων όσο και για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν ωστόσο, κι ευελπιστώ ότι θα λυθεί με την διαβούλευση, είναι ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της λίστας, αν θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι ή αν θα είναι χειρουργοί. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Παρόλα αυτά, κι εμείς ως Ομοσπονδία προσπαθούσαμε να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν είχαμε καταφέρει να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Κινούς.

Όπως ανέφερε, στα περιφερειακά νοσοκομεία κυρίως, όπως της Ρόδου, η λίστα αναμονής εξαρτάται από την επιλογή χειρουργών του ασθενούς, που σε συνάρτηση με τις λίγες αίθουσες χειρουργείων έχουν ως αποτέλεσμα, να σημειώνεται καθυστέρηση. «Αυτό είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να συζητηθεί στην διαβούλευση, αν δηλαδή ο ασθενής θα μπορεί να επιλέγει γιατρό ή αν απλώς θα μπαίνει σε μία λίστα και θα τον χειρουργεί ο πρώτος διαθέσιμος γιατρός», σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ο οποίος είπε ότι υπάρχουν κλινικές αιχμής στο νοσοκομείο Ρόδου όπου ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει μήνες μέχρι να χειρουργηθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα την ορθοπεδική κλινική.

Πηγή: dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης