Ρόδος: Ποινή εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική σε 26χρονο πυρομανή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016, 09:46
Ρόδος: Ποινή εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική σε 26χρονο πυρομανή
Ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών με εγκλεισμό του στην ψυχιατρική κλινική των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, τουλάχιστον για 6 έτη (το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος) επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου σε 26χρονο πυρομανή, στον οποίο αποδίδονται 20 εγκληματικές ενέργειες στο νησί της Ρόδου.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη ποινή που επιβλήθηκε στον 26χρονο, κρίνοντάς τον ένοχο για τα εγκλήματα που του αποδίδονται, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού.

Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, έκρινε ουσιαστικά ότι ο 26χρονος δεν είχε επίγνωση της σοβαρότητας των πράξεών του, αν και με την απόφαση που έλαβε τον διατάσσει να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών και του επιβάλλει χρηματική ποινή 500 ευρώ, σε περίπτωση που κριθεί από το ψυχιατρικό κατάστημα, ότι έχει «σώας τας φρένας», πριν την πάροδο των 6 ετών του υποχρεωτικού εγκλεισμού, που του επιβλήθηκε.

Ο 26χρονος, που ομολόγησε τις πράξεις του και ενώπιον του δικαστηρίου και ζήτησε συγγνώμη, κρίθηκε ένοχος εμπρησμού από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και σε ξένα πράγματα και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για το κοινό όφελος με χρήση φωτιάς και παράνομη οπλοφορία.

Ο κατηγορούμενος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», φέρεται να πάσχει από μεικτή διαταραχή προσωπικότητας και κρίνεται γι’ αυτό απαραίτητη η νοσηλεία του.

Πλην όμως από την ιατρική πραγματογνωμοσύνη φέρεται να προέκυψε ότι γνώριζε πως θα συλλαμβανόταν και για τον λόγο αυτό πήρε μέτρα για να αποφύγει τη σύλληψη. Κρίθηκε δηλαδή ότι είχε μερικό καταλογισμό των πράξεών του.

Σημειώνεται ότι χθες ενώπιον του δικαστηρίου επισημάνθηκε ότι δεν είχε κριθεί κατάλληλος για να εκτίσει την στρατιωτική του θητεία και ότι τον έχει εγκαταλείψει πλέον η μητέρα του.

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο πατέρας του, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ψυχικής του νόσου, επισημαίνοντας ό,τι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για την αποκατάσταση της υγείας του προσθέτοντας ότι είναι ένα ευαίσθητο παιδί.

Ο 26χρονος είναι υπαίτιος μεταξύ άλλων και της πυρκαγιάς, την 14η Μαρτίου 2014 στην αίθουσα του κεντρικού ακροατηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.

Είχε αφεθεί την 27η Μαρτίου 2012 ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, ευθύνεται για εμπρησμό την 6η Απριλίου 2010 στη Ροδιακή Έπαυλη, την 6η Δεκεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΚΚΕ, την 24η Μαΐου 2011 στο κυλικείο του παλαιού συσσιτίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την 15η Ιουλίου 2011 σε κτήριο της οδού Δημοκρατίας 1, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την 17η Σεπτεμβρίου 2010 στα γραφεία του ΣΧΟΠ Νοτίου Αιγαίου στην οδό Βορείου Ηπείρου.

Έχει ομολογήσει εξάλλου την πρόκληση πυρκαγιάς στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη», την 23η Δεκεμβρίου 2010, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την 2α Μαρτίου 2011 και την 26η Σεπτεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΚΚΕ την 5η Οκτωβρίου 2011 και την 27η Οκτωβρίου 2011, στην εκκλησία της Ανάληψης την 26η Δεκεμβρίου 2011, στο Φροντιστήριο Πυθαγόρας την 29η Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του ΛΑΟΣ την 20ή Ιανουαρίου 2012, στο Τουρκικό Προξενείο και φθορές στο συμμαχικό νεκροταφείο.

Θυμίζουμε ότι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει υποβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου συμπληρωματική δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του, γιατί μετά από έρευνα προέκυψε ότι την 15-10-2012 και την 20-12-2013, διέπραξε 2 εμπρησμούς στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016, 09:46