Έναν εφιάλτη βιώνουν εδώ και ένα περίπου χρόνο, μία 62χρονη και η 30χρονη κόρη της από την Ιαλυσό, οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες είδαν το σπίτι τους να καταστρέφεται και μαζί και τις ζωές τους.

Οι δύο γυναίκες είχαν λάβει επισκευαστικό δάνειο από συγκεκριμένη τράπεζα πριν από τρία χρόνια και μαζί με αυτό αναγκάστηκαν να ασφαλίσουν και το σπίτι τους για κεραυνό, φωτιά κ.α. όμως μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, αλλά καλούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, αν και προβλέπεται η εξόφλησή του από την ασφάλεια του σπιτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό και ήδη οι δύο γυναίκες δια των δικηγόρων τους κ.κ. Ιωάννη Ρωμαίου και Φώτη Ρωμαίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της τράπεζας ζητώντας να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους και αυτό να καλυφθεί από τα χρήματα της ασφάλειας του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση των ασφαλιστικών για τις δύο γυναίκες όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια όταν χρειάστηκε να πάρουν επισκευαστικό δάνειο από την εν λόγω τράπεζα ύψους 60.320.000 ευρώ προκειμένου να ανακαινίσουν το σπίτι τους και να καλύψουν και άλλες ανάγκες τους.

Το δάνειο αυτό θα το εξοφλούσαν σε 180 δόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο για να τους χορηγηθεί το δάνειο και προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση από την τράπεζα η 62χρονη αναγκάστηκε να βάλει υποθήκη το ακίνητο της και παράλληλα υποχρεώθηκε να ασφαλίσει το σπίτι της σε θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας.

Μάλιστα στο συμβόλαιο που υπέγραψε η 62χρονη περιλαμβάνονταν και ο όρος πως «αν κάποτε καλυπτόταν κάποιος ασφαλιστικός κίνδυνος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, από την αποζημίωση που θα ελάμβανε, θα της παρακρατούνταν άμεσα και αυτοδίκαια το υπόλοιπο της οφειλής της προς την τράπεζα».

Το συμβόλαιο υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2011 και μέχρι σήμερα ανανεώνεται ετησίως και βρίσκεται σε ισχύ, ενώ στις παροχές του προβλέπεται να καλύψει ζημιές από πυρκαγιά, κεραυνό, πυρκαγιά δάσους, έκρηξη, καπνό, πτώση αεροσκαφών και πρόσκρουση οχήματος.

Ωστόσο πέρυσι τον Νοέμβριο κατά την καταστροφική θεομηνία που έπληξε το νησί μας και την περιοχή της Ιαλυσού, «χτυπήθηκε» από κεραυνό το σπίτι της 62χρονης! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν όλες οι καλωδιακές συνδέσεις του σπιτιού, παράλληλα να αρχίσουν να μπαίνουν μέσα νερά, η στάθμη των οποίων ξεπέρασε το ένα μέτρο!

Οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να διοχετεύσουν έξω τα νερά με την βοήθεια τριών αντλιών που πήραν από γείτονες, όμως αυτό στάθηκε αδύνατο αφού δεν είχε ρεύμα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο σπίτι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ αφού ακόμη και τα θεμέλια και οι τοίχοι έχουν επηρεαστεί και έχουν πάρει κλίση!

Μάλιστα οι ίδιες αναφέρουν στην αίτησή τους πως σε περίπτωση νέας θεομηνίας πιθανότατα το σπίτι να μην μπορέσει να «αντέξει», ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς και όλο το νοικοκυριό αλλά και τα προσωπικά είδη των ιδίων και του γιου της 62χρονης που έμενε μαζί της.

Οι δύο γυναίκες τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να μισθώνουν διαμέρισμα για να μένουν, ενώ μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν τους έχουν δοθεί χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά ούτε έχει γίνει και συγχώνευση του χρέους που έχουν από το επισκευαστικό δάνειο, όπως ανέφερε το συμβόλαιο που έχουν συνάψει.

Για το λόγο αυτό και ζητούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους , να παγώσουν οι τόκοι αυτού και να απαγορευτεί στην τράπεζα να εκτελέσει την όποια απόφαση σε βάρος της περιουσίας τους.

Παράλληλα ζητούν την έκδοση προσωρινή διαταγής με την οποία οι δύο γυναίκες θα απαλλάσσονται από την πληρωμή των δόσεων έως την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που έχουν καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, να παγώσουν οι τόκοι του δανείου τους από την 1η Δεκεμβρίου 2013 ή από την 1η Αυγούστου 2014 και να απαγορεύεται στην τράπεζα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 15 Οκτωβρίου 2014 οι δύο γυναίκες κατέθεσαν αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κατά της ασφαλιστικής εταιρείας της τράπεζας με την οποία διεκδικούν το ποσό των 265.120 ευρώ.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης