Προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, με την έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως τα ογκολογικά, από το φαρμακείο του.

Πιο συγκεκριμένα η χορήγηση ακριβών φαρμάκων για χρόνια πάσχοντες ασθενείς από την 1η Ιανουαρίου, γίνεται πλέον από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw-back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τα τέλη του 2015, οι ασθενείς προμηθεύονταν τα συγκεκριμένα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται και το Υπουργείο επέλεξε αυτή τη λύση για να θέσει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού αναγκάζοντο να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται», να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είχε ενημερωθεί ωστόσο εγκαίρως, αλλά ούτε υπήρξε μέριμνα για να προετοιμαστεί αναλόγως γι’ αυτό το βήμα και για τη μετάβαση στο νέο σύστημα χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον προϋπολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που έχει εγκριθεί δεν είχε προβλεφθεί συγκεκριμένα σχετικό κονδύλι για την προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων με αποτέλεσμα να απαιτείται τροποποίησή του και έγκριση αυτής από την ΔΥΠΕ, πριν γίνει η αγορά τους.

Η γραφειοκρατική διαδικασία επιπρόσθετης επιχορήγησης του νοσοκομείου με κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ άμεσα και περαιτέρω 500.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί.

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή κατέστησε χθες σαφές ότι εξαιτίας της έλλειψης των συγκεκριμένων φαρμάκων από το φαρμακείο του νοσοκομείου οι ασθενείς δύνανται να εξυπηρετούνται, χωρίς να επιβαρύνονται, από την ιδιωτική κλινική Euromedica, τονίζοντας ότι η διοίκηση βρέθηκε ενώπιον του συγκεκριμένου γραφειοκρατικού προβλήματος το οποίο φρόντισε έγκαιρα να επιλύσει.

Τόνισε εξάλλου ότι εντός 10 ημερών το αργότερο, θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.

Πηγή: dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης