Ρόδος: Σύλληψη γονέων 10χρονου αγοριού για παράβαση του νόμου περί υποχρεωτικής φοίτησης στο σχολείο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, 15:32
Ρόδος: Σύλληψη γονέων 10χρονου αγοριού για παράβαση του νόμου περί υποχρεωτικής φοίτησης στο σχολείο

 

Οι γονείς ενός 10χρονου αγοριού, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την Πέμπτη στη Ρόδο ως κατηγορούμενοι για την παράβαση του νόμου περί υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, καθώς δεν έστελναν το παιδί τους στο σχολείο επειδή έπρεπε να φοράει μάσκα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, το απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου μετέβησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου οι γονείς ενός 10 αγοριού, ηλικίας 43 ετών ο πατέρας και 44 η μητέρα, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση μετά τη γνωστοποίηση ότι το παιδί τους δεν φοιτά στο νηπιαγωγείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς, στο πλαίσιο της εξέτασής τους, ανέφεραν ότι λόγω της συνθήκης του κορωνοϊού και επειδή το παιδί αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού εξαιτίας της χρήσης μάσκας, δεν το έστειλαν κατά τη φετινή χρονιά στο νηπιαγωγείο, ωστόσο υποστήριξαν ότι σκοπεύουν να το στείλουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους, συνελήφθησαν και απολογήθηκαν.

Ο πατέρας, μάλιστα, κρατήθηκε το βράδυ στην Ασφάλεια, σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι για να δικαστεί.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021, όταν την παρέμβαση του εισαγγελέα Υπηρεσίας προκάλεσε η υποβολή αναφοράς από τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου (αφού είχε προηγηθεί προφορική ενημέρωση της Εισαγγελίας) για τους γονείς-αρνητές του κορωνοϊού που δεν στέλνουν το παιδί τους επί διετία στο σχολείο επειδή διαφωνούν με τα υποχρεωτικά self tests και τη χρήση μάσκας.

Οι γονείς του μαθητή του 2ου δημοτικού σχολείου και το ίδιο το παιδί βρίσκονται σε επικοινωνία με τη δασκάλα της τάξης και με τον διευθυντή.

Το παιδί κάνει τα μαθήματά του στο σπίτι, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρωθεί η κατ’ οίκον εκπαίδευση με τη διά ζώσης διδασκαλία, έχει δηλώσει στη «δημοκρατική» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Μ. Βιτζηλαίος.

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς είχε ζητήσει την υποβολή αναφορών και για τα 4 ακόμη παιδιά που απέχουν από το μάθημά τους γιατί οι γονείς τους διαφωνούν με τα μέτρα στα σχολεία.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τέσσερις μαθητές, της Α΄, Γ΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στο σχολείο Κοσκινού και έναν της Β΄ στο 2ο δημοτικό σχολείο Ρόδου.

Στη μία δε περίπτωση, του μαθητή της Β΄ τάξης, οι γονείς έχουν να στείλουν το παιδί τους σχολείο εδώ και δύο χρόνια.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει για τις περιπτώσεις αυτές τα εξής:

«Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά οικογενειών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και ανεξαρτήτως κορωνοϊού πάντα υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που για κάποιο λόγο δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο».
«Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο… Σε τέτοιες περιπτώσεις (που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο) υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η Εισαγγελία, όπως έγινε στις Σέρρες με κοινωνική έρευνα, με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού. Το ΥΠΑΙΘ κάνει μια πρώτη απόπειρα με το γονέα για οποιοδήποτε λόγο όχι μόνο λόγω κορωνοϊού», διευκρίνισε η Νίκη Κεραμέως.
Απαντώντας στην καταγγελία διευθυντή δημοτικού σχολείου στη Ρόδο για μαθητή που έχει να εμφανιστεί δύο χρόνια λόγω αρνητή πατέρα, η υπουργός σχολίασε ότι οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες, η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποχρεωτική και γι’ αυτό επιλαμβάνεται η Εισαγγελία.


Πηγή: dimokratiki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, 15:47