Ρόδος: Συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανεξέλεγκτη βόσκηση ο Δήμος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016, 01:29
Ρόδος: Συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανεξέλεγκτη βόσκηση ο Δήμος
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης βόσκησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μόνο τις τελευταίες ημέρες, γύρω στα 30 ζώα πιάστηκαν από το συνεργείο που έχει συγκροτήσει ο Δήμος της Ρόδου, οδηγήθηκαν στο σφαγείο και, στη συνέχεια, διανεμήθηκαν σε ιδρύματα της Ρόδου.

Με αφορμή και τρία-τέσσερα ατυχήματα που είχαμε το τελευταίο διάστημα στο νησί και δη στην περιοχή από Λάρδο μέχρι Αρχάγγελο, που μοιάζει να είναι και η πιο «προβληματική» όσο αφορά σ’ αυτό το φαινόμενο, η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας δείχνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι σε ορισμένους, ανεύθυνους, κτηνοτρόφους, που μπορεί μεν να είναι η μειοψηφία, φαίνεται όμως ότι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος, από τους 300 κτηνοτρόφους που έχουμε στο νησί, το πρόβλημα εντοπίζεται σε 25 με 30, δηλαδή ένα 10%.

Έτσι, σε καθημερινή βάση, πλέον, αυτή την περίοδο, συνεργείο του Δήμου επιλαμβάνεται τέτοιων περιπτώσεων και έχει αναλάβει να εντοπίζει και να μαζεύει αυτά τα ζώα, με παγίδες που στήνουν, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτές, είναι γύρω στις 35 με 40 σε όλο το νησί όπου τα ζώα περιορίζονται σε συγκεκριμένα τμήματα γης, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο σφαγείο.

Όπως είναι φυσικό, όταν το αντιλαμβάνονται οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι αντιδρούν και ζητούν να τους επιστραφούν τα ζώα, όμως μετά και τα ατυχήματα που σημειώθηκαν και τα πολλά παράπονα από γεωργούς, οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής δεν κάνουν πίσω. Σημειώνεται ότι, για να πάρει ένας κτηνοτρόφος πίσω τα ζώα του, θα πρέπει να καταβάλλει 50 ευρώ για το κάθε ένα και 10 ευρώ για την κάθε ημέρα που μένει στο σφαγείο.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι αυτό που περιγράφει ο κ. Πόκκιας ότι, δηλαδή, μόνο την περασμένη Παρασκευή «κατέβασαν» δέκα ανεπιτήρητα κατσίκια από τον Αρχάγγελο και μάλιστα τα συνέλαβαν κοντά στην Εκκλησία της Τσαμπίκας!

Όπως είχε δεσμευτεί, λοιπόν, ο ίδιος έχει καταρτίσει μία λίστα με τους κτηνοτρόφους αυτούς που αφήνουν τα ζώα τους ανεπιτήρητα και έχει προχωρήσει σε ενέργειες.

Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ελεγχθούν από κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναμένεται να έρθει στο νησί, το αίτημα από πλευράς Δήμου θα είναι να τους ζητηθεί όχι μόνο να επιστρέψουν την επιδότησή τους αλλά και να μην ξαναπάρουν για τρία χρόνια!

Πάντως, ο Αντιδήμαρχος θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν, ειδικά όταν οι κτηνοτρόφοι αυτοί συνειδητοποιούν ότι χάνουν τα ζώα τους.

Πηγή: rodiaki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016, 01:29