Ρόδος: Toν Φεβρουάριο η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 01:04
Ρόδος: Toν Φεβρουάριο η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στο Φαρμακονήσι
Το πολύνεκρο ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, τον Σεπτέμβριο του 2015, από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι θα αναβιώσει στις αρχές του επόμενου μήνα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Συνολικά 34 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και μεταξύ αυτών τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά!

Για τη θλιβερή αυτή υπόθεση αρχικά συνελήφθησαν επτά αλλοδαποί σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όμως τελικά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου παραπέμφθηκαν μόνο τρεις Σύροι κατηγορούμενοι για: Πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή, μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας από κοινού και κατά συρροή, παράνομη είσοδο στη χώρα και άμεση συνέργεια στη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Η πρωτόδικη δίκη έγινε στις αρχές του 2017 και ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου βρέθηκε μόνο ο ένας Σύρος κατηγορούμενος ηλικίας 38 ετών, ο οποίος μάλιστα κατά την απολογία του αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και δήλωσε πως κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο τρίτος κατηγορούμενος και συμπατριώτης του, ο οποίος ήταν απών. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πατέρας ανήλικων παιδιών και πως και εκείνος ήταν ένας απλός μεταφερόμενος.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν δικαστές και ενόρκους οι οποίοι και έκριναν ένοχο τόσο τον 38χρονο όσο και τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι δικάστηκαν ως να ήταν παρόντες.

Έτσι στον 38χρονο Μ. Τ. επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 748 ετών, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ. Στον δεύτερο Σύρο κατηγορούμενο Α. S. το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 384 ετών και φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 898.000 ευρώ και στον τρίτο B. H. επίσης από τη Συρία συνολική ποινή κάθειρξης 640 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι θα εκτίσουν βάσει νομοθεσίας τα 25 έτη έκαστος, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε οι εφέσεις τους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως έκτοτε έως και πριν από μερικούς μήνες ο 38χρονος Σύρος άσκησε όλα τα νόμιμα νομικά μέσα που έχει δικαίωμα από το νόμο (αναστολή εκτέλεσης ποινής κ.α) προκειμένου να βγει από τη φυλακή, όμως όλα απορρίφθηκαν.

Έτσι στις 4 Φεβρουαρίου η υπόθεσή του θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου όπου εκεί ο 38χρονος θα προσπαθήσει να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί.

Πηγή: rodiaki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 01:07