Ροποτό: Το «χωριό-φάντασμα» των Τρικάλων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016, 04:12
Ροποτό: Το «χωριό-φάντασμα» των Τρικάλων
Πριν από μερικά χρόνια το Ροποτό Τρικάλων ήταν ένα χωριό γεμάτο ζωή, ωστόσο, σήμερα έχει μείνει ένας οικισμός ερειπωμένος που μέρα με τη μέρα βυθίζεται στη Γη.

Η ιστορία του «χωριού-φάντασμα» έγινε ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα Reporter και κέντρισε το ενδιαφέρον του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, το οποίο σε δημοσίευμά του, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, αναφέρεται στο Ροποτό, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει.

Η καταστροφή για το Ροποτό ξεκίνησε το 2012 όταν μία άνευ προηγουμένου καθίζηση μετακίνησε ολόκληρο το χωριό. Οι 300 οικογένειες που ζούσαν εκεί το εγκατέλειψαν.

Στο ντοκιμαντέρ του Greek Reporter ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού μιλά για την ιστορία του χωριού και τα όσα βίωσαν οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί.

Σύμφωνα με το Russia Today, η ελληνική κυβέρνηση δεν βοήθησε καθόλου την άλλοτε ακμάζουσα αυτή κοινότητα, αφού το Ροποτό ήταν ένα κεφαλοχώρι της περιοχής. Πολλά από τα σπίτια που υπήρχαν στο χωριό κατέρρευσαν, ενώ κάποια άλλα είναι άθικτα. Ωστόσο, το χωριό ακόμα «βουλιάζει» και κανένας δεν μπορεί να ζήσει πια σε αυτό.

«Το χωριό δεν υπάρχει πια. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν εδώ», είπε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, τονίζοντας πως οι αρχές δεν έκαναν τίποτα και δεν πήραν κάποιο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια που δεν επηρεάστηκαν. Όπως εξήγησε, οι αρχές δεν κατάφεραν να διώξουν τα βρόχινα νερά σε ένα κοντινό ρέμα, με αποτέλεσμα τον Απρίλη του 2012, τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία τρομακτική καθίζηση.

Τόνισε τέλος ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που ζούσαν στο Ροποτό είναι ακόμη αναγκασμένοι να πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016, 04:12