Διαστάσεις μείζονος σημασίας για την κοινωνία προσλαμβάνει η επίθεση αγνώστων με πέτρες κατά της οικείας του 11χρονου Αφγανού το σχολείο του οποίου στη Δάφνη του αφαίρεσε το δικαίωμα να παρελάσει ως σημαιοφόρος ενώ είχε κληρωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας. Οι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο σπίτι του παιδιού και άφησαν σημείωμα με την απαίτηση η οικογένεια και το παιδί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το συμβάν καταδίκασε απερίφραστα το υπουργείο Παιδείας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, στη Δάφνη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκφράζει τον αποτροπιασμό του και ζητά από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους. Ενώ οι θεσμοί και τα κόμματα καταδικάζουν την ενέργεια αυτή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στη Δάφνη είναι η μοναδική φωνή η οποία επικροτεί την απόφαση του σχολείου να αφαιρέσει το δικαίωμα από το 11χρονο παιδί να παρελάσει κρατώντας τη σημαία της χώρας που το φιλοξενεί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολιτεία δε δείχνει ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές» και ανέφερε: «Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει».

Το υπουργείο, απευθυνόμενο στη ΝΔ, ανέφερε ότι «προκαλεί οργή» το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τη επίθεση. «Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε» ανέφερε το υπουργείο και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση.



Την ανησυχία της εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, «τέτοιες πρακτικές έρχονται σε αντίθεση με τον πολύ θετικό αντίκτυπο του προγράμματος στέγασης προσφύγων εδώ και δύο χρόνια» και συμπληρώνει: «Μια τέτοια επίθεση ενάντια σε ανθρώπους που έχουν αφήσει την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τη βία, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να τιμωρηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως καταλήγει, «είμαστε στο πλευρό της οικογένειας, και σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και την ΕΑΤΑ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των προσφύγων που εντάσσονται στο πρόγραμμα».

Την επίθεση καταδικάζει ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

«Η απόλυτη καταδίκη αθλιοτήτων σαν τη σημερινή ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του εντεκάχρονου Αμίρ στη Δάφνη και η αμέριστη συμπαράσταση προς τα θύματα μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την απόδοση δικαιοσύνης, αποτελούν την αυτονόητη ελάχιστη συνδρομή της Πολιτείας στους πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούμενούς μας» τονίζει ο υπουργός και προσθέτει:

«Το μείζον ζητούμενο, όμως, είναι η ομόθυμη και έμπρακτη απομόνωση και περιθωριοποίηση κάθε μισαλλόδοξου και ρατσιστικού στοιχείου από το σύνολο της κοινωνίας μας».

Συνομιλία με τον 11χρονο Αμίρ και τη μητέρα του είχε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 

Ο πρωθυπουργός έγραψε: «Μίλησα πριν από λίγο με τον Αμίρ και την μητέρα του και τους εξέφρασα τη συμπαράσταση μου στην περιπέτεια που περνάνε» και πρόσθεσε:

«Ζήτησα ακόμη από τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής πολιτικής να αντιμετωπίσουν το θέμα με την δέουσα προσοχή. Ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις».

Δείτε τις αναρτήσεις του:


ΣΥΡΙΖΑ

«Η επίθεση με πέτρες στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ, στην περιοχή της Δάφνης, είναι ξεκάθαρα ρατσιστική», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ότι «οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό».

Σχολιάζοντας την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την… αριστεία».

ΑΝΕΛ

«H καταφανέστατα ρατσιστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου μαθητή Αμίρ είναι μια φασιστική ενέργεια που πηγάζει από το μίσος» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας. Σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από τους Έλληνες» πρόσθεσε.


Νέα Δημοκρατία

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του. Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο» τονίζει η ΝΔ.

KKE

Την αμέριστη αλληλεγγύη του στον 11χρονο Αφγανό μαθητή, Αμίρ και την οικογένειά του για την άνανδρη ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του παιδιού, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ΄ τη μια πουλάει ανθρωπισμό κι απ΄ την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ΄ τη μια τους επιτρέπει να κληρώνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ΄ την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως την περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ.
Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες» αναφέρει ακόμα το κόμμα στην ανακοίνωσή του, στην οποία καταλήγει:

«Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι. Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί».

ΔΗΜΑΡ

Το συμβάν καταδίκασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας σχετικά: «Οι νεοναζί ”σηκώνουν κεφάλι”. Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες. Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου. Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα ”νύχτες των κρυστάλλων”. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

ΠΟΤΑΜΙ

Με μήνυμα στο Twitter τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την επίθεση στο σπίτι του μικρού Αφγανού Αμίρ.

«Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο 11χρονος Αμίρ αντί για τη σημαία κρατάει την ταμπέλα του σχολείου του

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια του 11χρονου:

«Τέτοιου είδους πρακτικές, φέρουν φανερά τα σημάδια από το δηλητήριο που στάζει η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α. στην χώρα μας. Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία μας. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, διωγμένα από την πατρίδα τους από πολέμους που γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, πολέμους για τους οποίους έχει ευθύνη και η χώρα μας, τόσο μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ όσο και της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της» τόνιζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και προσθέτει:

«Καλούμε όλους τους γονείς της περιοχής Δάφνης-Υμηττού αλλά και όλης της Αττικής,
να καταδικάσουν την συγκεκριμένη επίθεση και άλλες τέτοιου είδους πρακτικές, να
απομονώσουν αντιδραστικές φωνές και πράξεις σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα,
αποκαλύπτοντας την εγκληματική φύση της Χ.Α. και υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων των
παιδιών στην ζωή. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, με δικιά του αποκλειστική ευθύνη και μακριά από κάθε ΜΚΟ, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στην
εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της λειτουργίας των τάξεων υποδοχής, οι οποίες παρά το ότι
έχουν ανακοινωθεί, παραμένουν κλειστές».

 Φωτογραφίες από την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου:

Θορυβώδης εξαίρεση

Ενώ οι θεσμοί και τα κόμματα καταδικάζουν την ενέργεια αυτή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στη Δάφνη είναι η μοναδική φωνή η οποία επικροτεί την απόφαση του σχολείου να αφαιρέσει το δικαίωμα από το 11χρονο παιδί να παρελάσει κρατώντας τη σημαία της χώρας που το φιλοξενεί.

Το τμήμα ρατσιστικής βίας της αστυνομίας ανέλαβε τη διεξαγωγή έρευνας για να εντοπίσει τα άτομα που προέβησαν στην επίθεση κατά της κατοικίας του 11χρονου Αφγανού αλλά κανένας θεσμός εκπαιδευτικός ή άλλος, ούτε το υπουργείο ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία για να συνετίσουν τους γονείς που συγκροτούν το σύλλογο του σχολείου στη Δάφνη και οι οποίοι ενήργησαν με ακραιφνώς ρατσιστικά κριτήρια.

Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή κάποιος αρμόδιος ή κάποιος επίσημος φορέας, το ίδιο το κράτος ενδεχομένως, να εξηγήσει στους γονείς αυτούς πως ούτε η ελληνική σημαία ούτε η εκπαίδευση, ούτε η χώρα είναι ιδιοκτησία τους ώστε να αποφασίσουν ποιος θα την κρατά, ποιος θα σπουδάζει και ποιος θα διαμένει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσηςΡατσιστική επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού που είχε κληρωθεί να παρελάσει ως σημαιοφόρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης