Σάλος με τη δολοφονία σκύλου στο Αγρίνιο - Παρενέβη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, 11:10
Σάλος με τη δολοφονία σκύλου στο Αγρίνιο - Παρενέβη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Παρά τη μετατροπή του βασανισμού και της φόνευσης ζώου από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή μέχρι και 10 έτη φυλάκισης, ακόμα ένα φρικτό περιστατικό κακοποίησης και θανάτωσης σκύλου έλαβε χώρα στην πόλη του Αγρινίου. Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρτίου δολοφονήθηκε αδέσποτη σκυλίτσα από οδηγό, ο οποίος εσκεμμένα τη χτυπούσε με το αυτοκίνητό του προκαλώντας της σπασίματα και τραύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SKAI.gr, το αυτοκίνητο του οδηγού που με δόλο χτύπησε τη σκυλίτσα είναι ΙΧ μαύρου χρώματος. Η επίθεση κατά του αδέσποτου σκύλου έγινε έξω από κατάστημα  στο σημείο στάθμευσης. Το ζώο διακομίστηκε στο κτηνιατρείο του κ. Φλώρου με αίμα στο στόμα, σοβαρά τραυματισμένο και σφαδάζοντας από τους πόνους. Φιλόζωοι αναφέρουν ότι η περισυλλογή έγινε από υπάλληλο του δήμου, ο οποίος χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ακινητοποίησης που συνίσταται για επιθετικά ή φοβικά σκυλιά, ενώ το σκυλί ήταν ήδη ανήμπορο και αιμόφυρτο, άρα και αδύνατο να προβάλει την οποιαδήποτε αντίδραση ή έστω αντίσταση. Το σκυλί κατέληξε το επόμενο πρωί.

Ερωτήματα εγείρει η στάση των αστυνομικών στο τοπικό τμήμα, καθώς ζήτησαν από τη φιλόζωη εθελόντρια Γεωργία Αθανασοπούλου να φέρει δικηγόρο για να γράψει την καταγγελία καθώς εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι αδυνατούν να τη συντάξουν οι ίδιοι (!), κατόπιν ο αστυνομικός την παρέπεμψε κατευθείαν στον εισαγγελέα Αγρινίου, ο οποίος την επαναπροώθησε στο αστυνομικό τμήμα αρνούμενος να την ακούσει. Έτσι η εθελόντρια, μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας και προσωπικής της επιμονής, προχώρησε στην καταγγελία. 

Η εθελόντρια ζήτησε επίσης να δοθεί το υλικό από τις κάμερες στο βενζινάδικο που βρίσκεται απέναντι. Ο ιδιοκτήτης ερωτώμενος για το τι είδε και άκουσε ισχυρίστηκε ότι δεν αντιλήφθηκε απολύτως τίποτα, ούτε καν τα ουρλιαχτά του άτυχου ζώου. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να παρέλθει ήδη η διαδικασία του αυτοφώρου. 

Η κα. Αθανασοπούλου αποκαλύπτει: «Ρώτησα τον ιδιόκτητη του βενζινάδικου, αφού τον ενημέρωσα ότι θα κάνω καταγγελία, αν είναι διατεθειμένος να δώσει στην αστυνομία το υλικό από τις κάμερες. Εκείνος μου απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιος ο ίδιος αλλά ο αδερφός του, που χειρίζεται το καταγραφικό. Την επόμενη μέρα πήγα ξανά στο βενζινάδικο, βρήκα τον αδερφό του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη κάμερα που βλέπει ξεκάθαρα όλο το προαύλιο του καταστήματος είναι ανενεργή γιατί δεν έχουν λόγο να την έχουν ενεργή καθώς δεν φοβούνται κάτι από αυτό το σημείο. Το ανέφερα στην πρόεδρο του Σωματείου Φίλοι των Ζώων, Σπυριδούλα Ντέμου, η οποία γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα καταγραφής καμερών και μαζί την ίδια μέρα πήγαμε στο βενζινάδικο. Διαπιστώσαμε και οι δύο ότι η κάμερα είχε τη φωτεινή ένδειξη που αποδεικνύει ότι ήταν ενεργή. Πράγμα που έχω αναφέρει και στην Ασφάλεια από χθες».

Ωστόσο, παρά την ολιγωρία που έδειξε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενημερώθηκε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, το θέμα τέθηκε υπόψη της ηγεσίας της Αστυνομίας και με παρέμβαση του ίδιου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη, και σε συνεργασία με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Μαρτζάκλη, την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Αγρινίου και θα εξιχνιαστεί σαν ανθρωποκτονία. Ήδη έχει παρθεί το υλικό από τις κάμερες, ενώ το ενδιαφέρον πλέον είναι πολύ έντονο και οι έρευνες συνεχίζονται. 

Η γνωστή για την εθελοντική της δράση, Φωτεινή Κομμά, που δημοσιοποίησε πρώτη το γεγονός, αναφέρει στο SKAI.gr: «Είναι μία αποτρόπαια πράξη και φυσικά κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν άκουσε. Μόλις ενημερώθηκα, επικοινώνησα με τα φιλοζωικά σωματεία του Αγρινίου και την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον κ. Λιβάνιο, που είναι στο πλευρό των ζώων, στήριγμα στους εθελοντές και σε όσους πασχίζουν για τα δικαιώματά τους. Δυστυχώς το ζώο δεν σώθηκε αλλά οφείλουμε να παλέψουμε για τη δικαίωσή του».

Το συγκεκριμένο σκυλί ήταν θηλυκό, άνω των 45 κιλών, είχε βρεθεί πριν 6 χρόνια εν μέσω καύσωνα στη Γέφυρα του Αχελώου, εκεί που δυστυχώς συνηθίζει ο Δήμος Αγρινίου να εγκαταλείπει τα αδέσποτα ζώα μέχρι και σήμερα, ήταν στη μέση του δρόμου, καταπονημένο και πολύ αδύνατο. Τη βρήκαν δύο φιλόζωες της περιοχής, που την έφεραν στην πόλη του Αγρινίου, τη φρόντιζαν καθημερινά ως αδέσποτη, τη στείρωσαν με δικά τους έξοδα και την ονόμασαν Μπέλα. Είχε τσιπ στο όνομα του δήμου, ήταν πολύ ανθρωποκεντρική και φιλική με όλους.

Για το ζήτημα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση το κατάστημα JYSK Αγρινίου:

«H  εταιρεία JYSK AE δηλώνει ότι καταδικάζει ευθέως και απερίφραστα το περαστικό που έλαβε χώρα την 3.3.2021 στο χώρο στάθμευσης (parking) του καταστήματός της στο Αγρίνιο και αφορά την θανάτωση της σκυλίτσας, επ’ ονόματι "Μπέλλα", με αυτοκίνητο. Η σκυλίτσα "Μπέλλα" κυκλοφορούσε επί τέσσερα (4) περίπου έτη στον εξωτερικό χώρο του καταστήματός και όλοι οι υπάλληλοι του καταστήματος τη γνώριζαν, της μιλούσαν και τη φρόντιζαν, παρέχοντάς της φαγητό και νερό, αν και η φροντίδα της κυρίως πραγματοποιούνταν από φιλόζωους.

»Η εταιρεία μας παρείχε άμεσα κάθε δυνατή βοήθεια για τη διάσωση της ζωής της σκυλίτσας. Κάλεσε άμεσα τη Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου και, επειδή δεν επιτεύχθηκε επικοινωνία με την τελευταία, επικοινώνησε με την Αστυνομία και τον Δήμο, συνέδραμε δε τον κτηνίατρο που έσπευσε για βοήθεια στον χώρο. Παράλληλα, βοήθησε, διά των υπαλλήλων της, με όλες τις δυνάμεις της, ακόμα και στην εισαγωγή της τραυματισμένης μεγαλόσωμης σκυλίτσας σε αυτοκίνητο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και άμεση διακομιδή της σε σχετικό κτηνιατρείο.

»Κατόπιν αυτού, η εταιρεία μας παρείχε στις Αρχές, είτε στον τόπο του ατυχήματος, είτε μεταγενέστερα με καταθέσεις, κάθε πληροφορία που περιήλθε εις γνώση της σχετικά με τον δράστη, πληροφορίες, που αφορούν δυστυχώς μόνο το χρώμα του αυτοκινήτου που οδηγούσε, διότι ο τύπος του δεν είναι βέβαιο εάν έχει εντοπισθεί. Δυστυχώς η εταιρεία μας δεν διαθέτει εγκατεστημένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης στους εξωτερικούς χώρους του καταστήματος και, ως εκ τούτου, αδυνατεί να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές, προς διακρίβωση των στοιχείων του εν λόγω οχήματος και των επιβαινόντων δραστών.

»Αν σήμερα υπάρχει η οποιαδήποτε πληροφορία για τον δράστη, αυτή προέρχεται από την εταιρεία μας, και τούτο βέβαια εις εκτέλεσιν του νομικού και ηθικού καθήκοντός μας. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων από την πλευρά μας, αντίθετα με τις ανωτέρω πράξεις μας αποδείξαμε ότι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών. Ως εκ τούτου, θεωρούμε άδικη την επίθεση που πραγματοποιείται προς τους υπαλλήλους της εταιρείας μας, που είναι οι ίδιοι που παρείχαν τις πληροφορίες για τη διαλεύκανση των συνθηκών που έλαβε χώρα το αποτρόπαιο περιστατικό.

»Με την παρούσα ανακοίνωσή μας εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσους αγωνίζονται να αποκαλύψουν τον δράστη και επιβεβαιώνουμε και δεσμευόμαστε ότι παραμένουμε στη διάθεσή των Αρχών για κάθε δυνατή πληροφορία».

Πηγή: skai.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, 14:56