Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, μήκους 1.036 μέτρων, επισκέφθηκε σήμερα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σάμου Νίκο Κατρακάζο και μηχανικούς της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής του.

Πρόκειται για ένα έργο αξεπέραστο στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας, αλλά και ένα σημαντικό τεκμήριο του υψηλού επίπεδου της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων μηχανικών, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο της Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης ώστε το Ευπαλίνειο Όρυγμα να καταστεί επισκέψιμο. Για τον λόγο αυτό την προσεχή εβδομάδα η περιφερειάρχης συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος είναι να διαμορφωθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ το περιπατητικό μονοπάτι και ο περιβάλλων χώρος.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του μνημείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί τη συνάντηση του πνεύματος και της τεχνολογίας. «Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε, παρά τις δυσκολίες των καιρών, την επισκεψιμότητα σε αυτό το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» τόνισε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στη Σάμο η περιφερειάρχης είχε συναντήσεις με φορείς του νησιού και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ επισκέφθηκε χωριά και συνομίλησε με κατοίκους για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, ένα αξεπέραστο θαύμα μηχανικής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης