Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-  Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο διάτρητο λογισμικό σύστημα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων «πάτησε» ο λογιστής, Α.Μ., φερόμενος ως εγκέφαλος της μεγάλης κομπίνας στο ΙΚΑ καθώς και οι συνεργοί του οι οποίοι κατόρθωσαν να ζημιώσουν τα ταμεία του Ιδρύματος με ποσό που αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση του Ιδρύματος ήταν ενημερωμένη εδώ και χρόνια για τις «τρύπες» του λογισμικού συστήματος και ουσιαστικά γνώριζε ότι «χτυπήματα» τέτοιου είδους ήταν πολύ εύκολο να πραγματοποιηθούν.  

Καλά πληροφορημένες «πηγές», ανέφεραν στη zougla.gr, ότι τα υπολογιστικά συστήματα του ΙΚΑ δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλίδες με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη «λεία» στις διαθέσεις κάθε επιτήδειου που επιθυμεί να προβεί σε ψευδείς δηλώσεις κλέβοντας χρήματα από τα δημόσια ταμεία.  

«Δεν τσεκάρονται τα άτομα που μπαίνουν στο σύστημα και δεν διασταυρώνεται η ηλεκτρονική εγγραφή των ενσήμων. Το σύστημα είναι τελείως διάτρητο», αναφέρει η «πηγή».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάτη «μαμούθ» 

Τα συγκεκριμένα κενά τα οποία είχαν επισημανθεί στη διοίκηση του ΙΚΑ σε παρελθόντα χρόνο ήταν εκείνα που εκμεταλλεύτηκαν τα τρία μέλη του κυκλώματος που κατόρθωσαν να ζημιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τρία εκατομμύρια ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε από την οργανωμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι τρεις συλληφθέντες υπέβαλαν μέσω διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, δήλωναν είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα είτε εικονικά –τις περισσότερες φορές- εργαζομένους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων (ημεδαπούς και αλλοδαπούς), καθώς και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα απ’ την μια οι «εργαζόμενοι» να λαμβάνουν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λπ.) και απ’ την άλλη να μην καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ταμεία του Ιδρύματος με ποσό που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο εγκέφαλος

 Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, να είναι ένας λογιστής ονόματι Α. Μ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα λογιστικά γραφεία της Αθήνας ενώ έχει απασχολήσει και παλαιότερα την Δικαιοσύνη για παρόμοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε, ο λογιστής καθοδηγούσε «εργοδότες» και «εργαζόμενους» να προβούν σε σωρεία ψευδών ηλεκτρονικών δηλώσεων.

 Ο εντοπισμός

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες των ανθρώπων του ιδρύματος, οι οποίοι είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Οι άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από ηλεκτρονικές σαρώσεις κατάφεραν να εντοπίσουν 47 ηλεκτρονικά ίχνη και με επιτόπιες έρευνες σε Αθήνα και Χαλάνδρι, να ταυτοποιήσουν τρία άτομα. Δύο Έλληνες (ένας εκ των οποίων είναι ο λογιστής) και έναν 41χρονο υπήκοο Μπαγκλαντές, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη εις βάρος του Ι.Κ.Α.

 Η έρευνα συνεχίζεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, στη διάθεση της Δίωξης βρίσκονται και άλλες πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζεται καθώς είναι πεπεισμένη ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλα φυσικά πρόσωπα τα οποία μένουν, μέχρι στιγμής, ασύλληπτα. 

 Διαβάστε επίσης:

Ξεσκεπάστηκε απάτη-μαμούθ εις βάρος του Ι.Κ.Α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης