Nέες προοπτικές ανάπτυξης δίνει η σημερινή δημοσίευση των πρώτων έργων σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, προϋπολογισμού 15,5 εκατ.ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Αλέξη Χαρίτση, επιλέχθηκαν μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, προσθέτοντας ότι «Ο Πρωθυπουργός, ένα χρόνο πριν, δεσμευόταν απέναντι στους νησιώτες για τη δημιουργία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ύψους 50 εκ ευρώ, βασισμένο αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους.»
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται, κατά την πρώτη αυτή φάση, έργα στα νησιά Ανάφη, Κάσο, Σύμη, Χάλκη, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο και Χίο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15,5 εκ ευρώ, που είναι βασισμένα αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το βόρειο Αιγαίο συγκεκριμένα προβλέπονται 8.205.438 ευρώ.

Στο λιμενικό ταμείο Ικαρίας θα εκταμιευθούν 860.000 ευρώ, για την έναρξη της λειτουργίας των νέων υποδομών του λιμανιού του Ευδήλου.

Στο Δήμο Λέσβου 2.590.000 για την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης. Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αγαίου, Κέντρο Υγείας Λήμνου 1.472.415 ευρώ για το ολοκληρωμένο ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Αγ.Παντελεήμων» 387.273 ευρώ για πλήρη ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή προσφύγων και κατοίκων. Επίσης 555.750 ευρώ στο δήμου Σάμου για την αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου. Στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Χίου 2.340.000 για δίκτυα άρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Προβλέπεται κονδύλι 7.280.188 ευρώ για έργα στο νότιο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Ιου 2.500.000 ευρώ για καταφύγιο τουριστικών σκαφών Ανάφης-1η φάση. Στο δημοτικό λιμενικό ταμείο νότιας Δωδεκανήσου, στην Κάσο 615.000 για επισκευή κρηπιδώματος λιμένα Φρυ.

Στο δήμο Σύμης 520.188 ευρώ για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Στο επιμελητήριο Κυκλάδων 3.200.000 για δημιουργία εξαγωγικού cluster για τα Κυκλαδικά Προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και γαστροφαγίας. Στο Δήμο Χάλκης 450.000 ευρώ για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων Σαρέντζι και Ρολόι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης