Της Ακολουθίας του Επιταφίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, συγχοροστατούντων των Επισκόπων Φαναρίου Αγαθαγγέλου και Θεσπιών Συμεών και παρουσία πλήθους πιστών.

Εν συνεχεία και ως είθισται, τη συνοδεία αγήματος, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου με στάση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τελέστηκε δέηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ει ουν υμείς φίλοι μού εστε, εμέ μιμείσθε” και “ου γαρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι”, δηλ. “Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί μου φίλοι, να με μιμείστε, διότι δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν, αλλά για να διακονήσω”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικαλούμενος τη φράση του Κυρίου.

Έκανε, εξάλλου, αναφορά στην εποχή που είναι δύσκολη, για την οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Είναι αλήθεια ότι πολλά είναι τα συνθήματα της εποχής μας, πολλές είναι οι δυσκολίες και από ό,τι φαίνεται κάθε μέρα προβάλλονται συνεχώς”. Επ’ αυτού υπογράμμισε και πάλι τα λόγια του Κυρίου “Ει ουν υμείς φίλοι μού εστε”, για να διευκρινίσει ακολούθως ότι “ξεκάθαρα ο Κύριος μας είπε ότι δεν θα είναι όλοι οι άνθρωποι φίλοι Του, θα έχει τους φίλους Του αλλά θα υπάρχουν και οι μη φίλοι”.

“Επομένως, εκείνοι που οραματίζονται, που θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους ίδιους τον έναν με τον άλλον, δεν έχουν σχέση με αυτά που μας είπε ο Χριστός. Το δεύτερο σημείο είναι να τον μιμηθούμε, να υπηρετήσουμε κι εμείς ο ένας τον άλλο. Όπως εγώ ήρθα χωρίς να περιμένω και να επιμένω να με υπηρετούν οι άνθρωποι, αλλά εγώ να διακονώ, τούτο πρέπει να γίνει σύνθημα στην εποχή μας”, πρόσθεσε με έμφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι “Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλονται από πολλούς και από πολλά μέρη προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συνεχώς αυξάνουν. Έρχεται, όμως, απόψε το μήνυμα αυτό του Χριστού μας, που ήτανε πάντοτε ριζοσπαστικό και σήμερα ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο καθένας από εμάς είτε σαν πρόσωπο, είτε σαν οικογενειάρχης, σαν μέλος της κοινωνίας, είτε ως άρχοντας νομίζει πως είναι ο ομφαλός της γης. Νομίζει ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να τον υπηρετούν και να τον διακονούν, έρχεται αυτό το μήνυμα το εκρηκτικό να μας πει ότι η πορεία μας σε αυτή την ζωή δεν είναι να περιμένουμε να μας διακονούν όλοι οι άλλοι, αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει τη δική του διακονία”.

Και ακολούθως παρότρυνε: “Ας προχωρήσουμε απόψε μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της μυσταγωγίας και να πάρουμε μαζί μας σαν σύνθημα αυτά τα δύο πράγματα. Ότι δυστυχώς εχθροί του Χριστού υπήρξαν και τότε, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Να αγωνιστούμε να γίνουν περισσότεροι οι φίλοι και αυτοί που θέλουν να είναι φίλοι Tου να τον μιμηθούν, να τον αντιγράψουν σε όλα, αλλά κυρίως σε αυτό που απόψε μας είπε: ”Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι””, συμπλήρωσε σε ολοκλήρωση της ομιλίας του.

Αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή υπήρξε η παρουσία πλήθους κόσμου και στην Πλατεία Συντάγματος, όπου το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, άρτι αφιχθείς από τη Λισαβόνα, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Τραγάκης και Νικήτας Κακλαμάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιώργος Καρράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης