Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την Πέμπτη αρχιτεκτονική μελέτη με την οποία ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε ανάπλαση της πλατείας Δικαιοσύνης, στο κέντρο της πόλης.

Η πλατεία Δικαιοσύνης περικλείεται από τις οδούς Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Στον χώρο «δεσπόζουν» το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου και ο ανδριάντας του Αλέξανδρου Παναγούλη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κτήριο του Αρσάκειου Παρθεναγωγείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο της ανάπλασης θα υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση της πλατείας με νεοκλασικό τρόπο, με εκτεταμένες επιφάνειες πρασίνου και φύτευση ψηλών φοινίκων, καθώς και την τοποθέτηση σιντριβανιού στο κέντρο του χώρου.

Ωστόσο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της μελέτης με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνει διαμορφώσεις χαμηλού ύψους που δεν θίγουν τα μνημεία, έθεσε τον όρο της αντικατάστασης των φοινίκων με ελληνικής προέλευσης φυτά και την κατάργηση της τοποθέτησης του σιντριβανιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ της μη έγκρισης, αλλά της επαναϋποβολής της μελέτης ψήφισαν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου, και η αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, Αναστασία Ρέλλια.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης