Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η μεταστέγαση έργων τέχνης και διοικητικών υπηρεσιών της Εθνικής Πινακοθήκης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες επέκτασης του κτιρίου επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Το θέμα της μεταστέγασης συζητήθηκε χτες το βράδυ στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και απέσπασε την ομόφωνη έγκριση των μελών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετεγκατάσταση, που θα είναι προσωρινή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Πινακοθήκη, περιλαμβάνει τρία σκέλη.

Στο ένα από τα δύο διατηρητέα κτίρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης, στην περιοχή Γουδή, θα γίνουν εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια συντήρησης της Πινακοθήκης.

Στον περιβάλλοντα χώρο της Γλυπτοθήκης (στα δυτικά του βόρειου κτιρίου της) θα δημιουργηθούν δύο προσωρινές κατασκευές πάνω σε πλάκες θεμελίωσης οπλισμένου σκυροδέματος. Στη μία κατασκευή, που θα είναι ισόγεια, θα φιλοξενηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης. Στο δεύτερο, διώροφο κτίσμα, θα εγκατασταθούν υπηρεσίες διοίκησης και μέρος των εργαστηρίων. Οι δύο λυόμενοι οικίσκοι θα χρωματιστούν για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμβατοί αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι ωστόσο η αποθήκευση και η φύλαξη των πολύτιμων έργων τέχνης της Πινακοθήκης. Για τον σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε δωρεάν στην Πινακοθήκη ειδική αποθήκη υψηλής ασφάλειας στη Μαγούλα Αττικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης