Έκδηλη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφευχθούν οι επεισοδιακές σκηνές που σημειώθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια της παρέλασης και είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει οργισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και να ακυρωθεί η διεξαγωγή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη θα είναι δρακόντεια, εν όψει των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και σήμερα στον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, κατά την προσέλευση της πολιτικής ηγεσίας και των άλλων επισήμων στη δοξολογία ανήμερα της εορτής του πολιούχου της συμπρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα απαγορευτεί και η είσοδος πιστών στον Άγιο Δημήτριο μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δοξολογία την Παρασκευή. Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή.

Στις 18.30 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 10.45 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.

Την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις Αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.

Σήμερα θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Την Κυριακή, θα ακολουθεί το σχέδιο που εφάρμοσε η ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και έτσι θεατές θα υπάρχουν μόνον δυτικά από την εξέδρα των επισήμων και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από αυτήν.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, καθώς οι δυνάμεις της Θεσσαλονίκης ενισχύθηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν φθάσει τόσο από την Αθήνα όσο και από γειτονικούς νομούς.

Αυξημένα θα είναι και τα μέτρα της Τροχαίας στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της εξόδου των εκδρομέων. Ειδικότερα, κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως:

– την Παρασκευή 26/10/2012 από τις 16.00 έως τις 21.00

– την Κυριακή 28-10-2012, από τις 15.00 έως τις 21.00.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

– αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής

– ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα

– ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων

– αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων

– αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

– κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις

– παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες

– ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων

– συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

«Οι οδηγοί καλούνται να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Τροχαία.

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν την Κυριακή και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, στους δρόμους όπου θα γίνονται οι μαθητικές παρελάσεις, ενώ η προσέγγιση στην εξέδρα των επισήμων θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους δήμους του Ν. Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 10.00 το πρωί και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από τις 06.00 π.μ., ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους θα διακοπεί νωρίτερα ως εξής:

Δήμος Αθηναίων (Κεντρική Παρέλαση), από τις 07.00 το πρωί:

– Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της
– Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις καθέτους αυτής
– Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

Ι. Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Δοξολογία), από τις 06.00 π.μ.:

– Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
– Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της
– Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα
– Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

Δήμος Πειραιά από τις 09.00 π.μ.:

– 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου
– Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου & 2ας Μεραρχίας
– Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως & Γρηγ. Λαμπράκη.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στους δρόμους όπου θα γίνουν οι παρελάσεις και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Σε λαϊκές παρελάσεις καλεί το Αριστερό Ρεύμα

Κάλεσμα σε λαϊκές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου απευθύνει το Αριστερό Ρεύμα, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε στο MEGA ότι «στηρίζουμε τις λαϊκές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου» και «στηρίζουμε κινητοποιήσεις που έχουν μαζικό λαϊκό χαρακτήρα».

Στον δικτυακό τόπο iskra δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «28η Οκτωβρίου: λαϊκές παρελάσεις παντού με ένα νέο μεγάλο ΟΧΙ», όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία! Ευκαιρία για να δώσει ο λαός ένα πολύ σημαντικό, συμβολικό και άκρως επίκαιρο περιεχόμενο στη μεγάλη και νικηφόρα εθνική επέτειο! Ευκαιρία για να διακηρύξει ο λαός μας και η ελληνική νεολαία το δικό του σύγχρονο και ελπιδοφόρο ΟΧΙ».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης