Το «αμαρτωλό» φαγοπότι που φαίνεται ότι είχε στηθεί από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» φέρνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τέσσερις κατηγορουμένους για τη διαχείριση των παχυλών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών που προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς εκτός ….Ελλάδος αλλά ως εκ θαύματος εξαφανίστηκαν!

Η κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος που λάμβανε, μέσω χρηματοδοτήσεων, την περίοδο 2005-2006 η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για προγράμματα με φιλανθρωπικό πρόσημο που έμειναν μόνο στα χαρτιά φτάνει πλέον στο ακροατήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες θα βρεθούν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» από της ιδρύσεώς της το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, έχοντας στα χέρια του όλες τις εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εντολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ALPHA, εκπροσωπώντας μάλιστα το κανάλι του Δημήτρη Κοντομηνά στη διαδικασία δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τέσσερις, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης

Το δικαστικό συμβούλιο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου καταλογίζει στους κατηγορουμένους σκανδαλώδεις ατασθαλίες με φόντο ημιτελείς ή απραγματοποίητες «δράσεις» της Οργάνωσης την περίοδο 2005-2006 για τις οποίες είχαν λάβει κονδύλια ύψους 5,6 εκ. Ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αποτελούσαν την προκαταβολή συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ,. Η αποστολή αφορούσε στη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Τελικώς, αγοράστηκαν από την ΜΚΟ μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Τελικά, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα χρήματα … μυστηριωδώς εξανεμίστηκαν, με τον εισαγγελέα να θεωρεί, στην πρότασή του, πως «ενσωματώθηκαν παρανόμως» στην περιουσία του κ Φουρλεμάδη που είχε, την επίμαχη περίοδο τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την ίδια πορεία είχαν και τα κονδύλια με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η «Αλληλεγγύη» για την κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο πέμπτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, Ευάγγελος Μακρής, που βαρυνόταν με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, απαλλάσσεται με το ίδιο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης