Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων φθάνει ακόμη μία υπόθεση εξοπλιστικών με 11 κατηγορουμένους αυτή τη φορά, για σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη την ίδια ημέρα με την προμήθεια των αρμάτων μάχης χωρίς όμως ουσιαστικά να εκτελεστών.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη 11 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ των οποίων, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος αντιμετωπίζοντας, ανά περίπτωση, κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και ηθική αυτουργίας κατά συρροή στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με το βούλευμα απαλλάσσεται ένας από τους αρχικούς κατηγορούμενος ενώ για έναν ακόμη παύει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, η επίμαχη σύμβαση, προέβλεπε χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού-των αρμάτων μάχης τύπου Leopard ύψους 1,7 δις ευρώ, με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την δικαστική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των Α/Ω και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η συγκεκριμένη δικογραφία είναι μια από τις έξι για τις οποίες θα ελεγχθεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης