Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας η οποία και κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν εκκενωθεί οικισμοί, μονές και απομακρύνονται κάτοικοι του Αλεποχωρίου αλλά όπως φαίνεται η κατάσταση είναι κρίσιμη αφού στο σημείο μεταξύ Σχίνου και Αλεποχωρίου επιχειρούν οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη, εννέα PZL, ένα Σινούκ αλλά και άλλα δύο ελικόπτερα, ενώ στο έδαφος βρίσκονται 182 πυροσβέστες χωρισμένοι σε επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Σύμφωνα με εντολή, τα σπίτια που βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά του Αλεποχωρίου εκκενώθηκαν προληπτικά. Να σημειωθεί ότι για την φωτιά δεν στάλθηκε χθες στους κατοίκους της Κορινθίας μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να μην προκληθεί πανικός αφού η πυρκαγιά δεν έφθασε σε κατοικούμενα σπίτια.

Με βάση πληροφορίες από την Πυροσβεστική, εκτός από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί Μάζι και Παρασκευά, διότι το πύρινο μέτωπο κινούνταν ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως στον Σχίνο τρεις οικίες υπέστησαν ζημιές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Δείτε το σημείο στο οποίο μαίνεται η φωτιά

insert google map into website

 

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτή την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

 

Όπως επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ τις προσπάθειές τους συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι, λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, από το 21ο χλμ. προς Αλεποχώρι, και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Video από διάφορα σημεία του Σχίνου που πέρασε η φωτιά 

 

 

 

 

 

 

Όπως προαναφέρθηκε, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Tην επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή, αλλά και το γεγονός πως χθες το βράδυ που ξέσπασε η πυρκαγιά τα εναέρια μέσα δεν ήταν δυνατόν να δράσουν.

Κάηκαν βάρκες στο Σχίνο

Δείτε βίντεο από το Αλεποχώρι όπου έγινε εκκένωση σπιτιών

 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη έχει μεταβεί στην περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου ο υπαρχηγός του Σώματος, ο αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για να κατασβεστεί η δασική πυρκαγιά.

Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει στον Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

 

«Έχουν καεί δύο παραθεριστικές οικίες» δήλωσε στο Open ΤV ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας και συνέχισε: «Είναι όλη η περιοχή πευκόφυτη. Φοβάμαι μη φύγει η φωτιά προς το βουνό και ξεφύγει, γιατί δεν υπάρχουν εναέρια μέσα λόγω νύχτας».

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο.

 

Με πληροφορίες από korinthostv.gr, loutrakiblog.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης