Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης – Xάρης Γκίκας 
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.50 η μαζική αντιφασιστική πορεία  η οποία ξεκίνησε το απόγευμα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H πορεία στις 20.35 έφτασε λίγο πριν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο κέντρο του Πειραιά. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, από τις 17.30 όπου ήταν το κάλεσμα,  συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η αστυνομία είχε λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων, με περίπου 1.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Η πορεία είχε ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αφού, όπως τονίζει η οικογένεια Φύσσα σε ανακοίνωσή της, «η κοινωνία του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος λειτούργησε και λειτουργεί σαν δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα του μοντέρνου εκφασισμού από τους νεοναζί και τους υποστηρικτές τους, που πλέον εστίασαν όλες τους τις δυνάμεις για να κρατηθούν τόσο στον δρόμο όσο και εκλογικά».

Η πορεία ξεκίνησε στις 18.45

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκόταν το πανό της οικογένειας Φύσσα, με την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, να προπορεύεται. Η Μάγδα Φύσσα κατέφτασε νωρίτερα στο σημείο που πριν από πέντε χρόνια έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, χάιδεψε το μνημείο και άναψε ένα κεράκι στην μνήμη του, εμφανώς συγκινημένη. Στο σημείο συγκεντρώθηκε από νωρίς πολύς κόσμος, καταθέτοντας λουλούδια.

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα στην πορεία

Ώρα 17.27: Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στο Κερατσίνι

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής είχε απευθύνει και το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «η απάντηση στους φασίστες της ΧΑ και τα αφεντικά τους θα δοθεί από ένα ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Στόχος του ταξικού εργατικού κινήματος θα πρέπει να είναι η αποκάλυψη και η απομόνωση των φασιστών ως μαντρόσκυλων των εργοδοτών».

Το μνημείο για τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στο σημείο της συγκέντρωσης

«Η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, μας θυμίζει με το πιο τραγικό τρόπο, που οδηγούν οι ιδεολογίες του μίσους» ανέφερε σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης