Σε εξέλιξη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τη συλλογική σύμβαση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 12:52
Σε εξέλιξη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τη συλλογική σύμβαση
Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα, στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο και πλέον τρέχει η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία η σύμβαση παραμένει σε ισχύ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που απέστειλε η Συνομοσπονδία προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Βάσει της πρόσκλησης που έχει απευθύνει στις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ εγείρει τα ακόλουθα αιτήματα για την υπογραφή της νέας σύμβασης:

- Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.
- Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.
- Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών
- Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.
- Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
- Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

Επιμέλεια: Μαριάννα  Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014, 13:02