Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης – Χάρης Γκίκας
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ενώ χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του 24ώρου έως σήμερα το πρωί στα Στύρα Ευβοίας (44 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (44), στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (42) και στην Ιθάκη (41).

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας, ενώ από αργά το βράδυ και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε εδώ τις προβλέψεις του υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την πορεία της κακοκαιρίας

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, η οποία από το βράδυ θα γίνει αισθητή. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Στο σύνολο της χώρας, πάντως, θα επικρατούν μεταβλητοί άνεμοι 5-6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 12 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 17 βαθμούς, στη Στερεά από 13 έως 20 βαθμούς, στην Πελοπόννησο από 13 έως 21 βαθμούς και στα νησιά από 15 έως 23 βαθμούς. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα πέσει εκ νέου στο τέλος του 24ώρου.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και στα βόρεια ορεινά καθώς και ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6-7 Μποφόρ. Στο σύνολο της χώρας, πάντως, θα επικρατούν μεταβλητοί άνεμοι, εντάσεως 5-6 Μποφόρ.

 

Η κακοκαιρία πλήττει Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κίνηση στους δρόμους 

Στην Αττική για το υπόλοιπο της Πέμπτης αλλά και την Παρασκευή αναμένονται καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 21 βαθμούς, με πτώση την Παρασκευή. Ισχυρή βροχόπτωση καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν σε πολλούς κεντρικούς δρόμους. 

Ειδικότερα, αυξημένη  κίνηση παρατηρήθηκε στην είσοδο και στην έξοδο της Αθηνών – Κορίνθου, στην Αθηνών – Λαμίας από Αθηνών έως κόμβο Καλυφτάκη και από κόμβο Καλυφτάκη έως Αθηνών, στην Πέτρου Ράλλη, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη στο ρεύμα από Ηλιούπολη, στην κάθοδο της Κηφισίας, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην άνοδο της Συγγρού.

Στην παρακάτω φωτογραφία, με κόκκινο χρώμα, οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι της Αθήνας:

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται στη Λ. Βεΐκου, στην Πειραιώς, στην Εθνικής Αντιστάσεως, αλλά και στην Αττική Oδό προς Μεταμόρφωση.

Στη Θεσσαλονίκη άστατος θα είναι ο καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ήδη ισχυρή καταιγίδα έχει χτυπήσει τη συμπρωτεύουσα προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Και την Παρασκευή αναμένονται βροχές και κατά περιόδους καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα ανατολικά τμήματα του νομού και στη Χαλκιδική θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς, με πτώση την Παρασκευή.

Κλειστά σχολεία σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας 

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Πόρου. Η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου ήρθε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικρατούν στα χωρικά όρια του δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία στον Δήμο Μεσολογγίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «λόγω της κακοκαιρίας, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται να πλήξει και τον Δήμο Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου Κώστα Λύρου, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ του δήμου».

Σε ισχύ το σχέδιο «Δάρδανος» – Βοήθεια και από τον Στρατό, όπου χρειαστεί

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ήδη τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο με την ονομασία «Δάρδανος». Πρόκειται για το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου «Ξενοκράτης» στον τομέα των πλημμυρών.

Το σχέδιο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Τέθηκε σε επιφυλακή όλος ο κρατικός μηχανισμός, ακόμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την Αθήνα:

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης