Σε ένα μήνα η απόφαση του ΣτΕ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016, 16:57
Σε ένα μήνα η απόφαση του ΣτΕ για τα περιφερειακά αεροδρόμια
«Μάχη» για τη μη ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια, έδωσαν σήμερα στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δήμοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κ.λπ.

Με τους πρόσφυγες επιχειρείται να μπλοκάρει η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ των αεροδρομίων και να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις (ΠΥΣ, αποφάσεις διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.) με τις οποίες εκχωρήθηκαν στο Ταμείο τα δικαιώματα της διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης τους.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες στερώντας από το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Εξάλλου, με τις παραχωρήσεις αυτές, προσέθεσαν, δεν είναι σαφές εάν προσβάλλεται ή όχι η εθνική κυριαρχία.

Οι παραχωρήσεις, σύμφωνα με τους πρόσφυγες έγιναν κατά παράβαση τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας. Και αυτό, γιατί δημιουργείται μονοπωλιακό καθεστώς, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το δίκαιο του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών τελών αεροναυτιλίας και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των επιβατών προς βλάβη των πολιτών, των ελληνικών επιχειρήσεων και του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία «Frapport - Slentel LTD», καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (σ.σ.: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την αεροπορική βάσης της Σούδας), κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου επέμειναν στην συνταγματικότητα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων.

Η ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδώσει τις αποφάσεις της σε ένα μήνα από τώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016, 17:13