Σε επιφυλακή για τα μολυσμένα κουνούπια η Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 16:46
Σε επιφυλακή για τα μολυσμένα κουνούπια η Θεσσαλονίκη
Έτοιμα να ξυπνήσουν είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνούπια που έπεσαν πέρσι σε χειμερία νάρκη στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί τότε σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως η Εγνατία, η Τούμπα, η περιοχή της παραλίας. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση εκδήλωσης τριών κρουσμάτων στον ίδιο δρόμο.

Εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να διατηρούν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους αλλά και σε βαρέλια, δοχεία και κουβάδες με νερό, σημεία συσσώρευσης υγρών λυμάτων, φρεάτια, στέρνες, κανάλια και πισίνες.

Στην Ιταλία, χώρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών και μεταφοράς του ιού με αποδημητικά πουλιά από τη Ρουμανία, «επιστρατεύτηκαν» δημοτικοί αστυνομικοί που πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια, αγρούς και επιχειρήσεις.

Η υγειονομική αυτή κρίση στην Κεντρική Μακεδονία, που στοίχισε 2.760.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά το κόστος της νοσηλείας, των ελέγχων και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία, το 1996. Ποσοστό 1% όσων νόσησαν εκδήλωσε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας ενώ από αυτούς, το 10% κατέληξε.

«Το πρόβλημα προέρχεται από μολυσμένα κουνούπια που υπάρχουν στα σπίτια μας. Η κατάσταση αυτή μπορεί και θα αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα ψεκασμών που θα γίνουν από τους δήμους, τις παρεμβάσεις ακόμη και στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και τα μέτρα που θα λάβουμε εμείς οι ίδιοι για την προφύλαξη του σπιτιού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υγειονομικός Διευθυντής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, Παναγιώτης Νάνος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συγκάλεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, 16:46