Σε ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, 22:35
Σε ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη, είναι τα μοναδικά πρόσωπα που παραπέμπονται τελικά με αμετάκλητο βούλευμα σε Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να δικαστούν για κακουργηματικά αδικήματα.

Αντίθετα με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δύο συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως επίσης απαλλάσσονται οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ελένης Μετσοβίτου - Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.

Η παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση για  την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος αφορά  πιέσεις στους εισαγγελείς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν την Ελένη Τουλουπάκη το φάκελο Novartis, παρεμβάσεις  στους εισαγγελείς Παν. Αθανασίου για φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑι Γιάννη Αλαφούζο πριν τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, και  στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, κατά πλειοψηφία, ενώ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 14:26