Αμείωτη είναι η ένταση της φωτιάς στην Εύβοια η οποία στο πέρασμά της έχει κατακάψει τεράστιες εκτάσεις γης, ολόκληρες περιουσίες, ζώα αλλά και τα οχήματα των κατοίκων της. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μόνο στη Β. Εύβοια καταστράφηκαν τουλάχιστον 197.000 στρέμματα γης. Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αιδηψού, έχοντας μαζί τους μία τσάντα με όλα τα υπάρχοντά τους. Άστεγοι και χωρίς να γνωρίζουν πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους μόλις κοπάσουν τα μέτωπα της φωτιάς αφού σε πολλούς οικισμούς της Εύβοιας, όλα έγιναν στάχτη, προσπαθούν να διαχειριστούν από τη μία τον πόνο για την καταστροφή και από την άλλη πως και πότε θα σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα στα μέτωπα της Αττικής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα. Στον αγώνα βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες και εναέριες δυνάμεις από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η αλλαγή του καιρού προκαλεί ανησυχία στους πυροσβέστες γι’ αυτό εστιάζουν την προσοχή τους στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λένε οι πυροσβέστες η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Όσον αφορά αναλυτικά τα μέτωπα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

Χαρδαλιάς: Συνολικά 55 πυρκαγιές – 856 πυροσβέστες στην Αττική

Συνολικά υπάρχουν 55 φωτιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση με θέμα τις πυρκαγιές στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συνολικά 856 πυροσβέστες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Αττική. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες. Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «κάθε διαθέσιμη δύναμη τη πυροσβεστικής καταβάλει προσπάθειες για περιορισμό της πυρκαγιάς».

 

Δείτε βίντεο από το οδοιπορικό της Ζούγκλας στους Θρακομακεδόνες

 

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε χθες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό πονοκέφαλο, γι’ αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων. Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ.

 Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

Μάχη για το Καντήλι στην Εύβοια

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια παρά την προσπάθεια που γίνεται με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που έγιναν.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

 «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες». 

Νέα αναζωπύρωση κοντά στην Αρχαία Ολυμπία

Νέα αναζωπύρωση καταγράφεται στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Λόγω των ανεμών έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, ωστόσο η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί σπίτια.

Πυροσβεστικές δυνάμεις υπάρχουν στο σημείο και την επιτηρούν αλλά δεν μπορούν ξεκινήσουν κατάσβεση λόγω του δύσβατου ανάγλυφου στο οποίο βρίσκεται.

 

Μάχη με τις φλόγες για να μην φτάσει η φωτιά στο Γύθειο

«Ολονύχτια μάχη έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές του δήμου», ανέφερε στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως πρόσθεσε, «από τις 7:30 σήμερα, ένα ελικόπτερο συνδράμει τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και αυτό μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το πιο κρίσιμο σημείο είναι η περιοχή γύρω από το Γύθειο, ώστε να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουμε και άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, ο Θεόδωρος Βερούτης «θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν χθες, ώστε να μην εισέλθει το πύρινο μέτωπο μέσα στο Γύθειο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ήταν πολύ σημαντική η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες και να τις κρατήσουν μακριά από την πόλη».

Σχετικά με τον αν προκλήθηκαν ζημιές στην πόλη, ο κ. Βερούτης ανέφερε ότι «η φωτιά έφθασε πολύ κοντά στο Γύθειο, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω, δεν κάηκαν σπίτια, χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αύλειους χώρους».

Όσον αφορά την φιλοξενία των κατοίκων, τόσο του Γυθείου, όσο και άλλων περιοχών, που έφυγαν από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «φρόντισαν για αυτό ο δήμος Ανατολικής Μάνης, ο στρατός, ο δήμος Ευρώτα και όλοι μας, ενώ και ο δήμος Σπάρτης ήταν έτοιμος για να συνδράμει».

Πληροφορίες από ΑΠΕ, patrisnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης