Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν κάψει από χθες το βράδυ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο χωριό των Ορθονιών Ζακύνθου. Η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε στάχτες τα δάση των ορεινών της Ζακύνθου, που αποτελούσαν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο, αλλά και έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κάτω από δυσχερείς συνθήκες, καθώς η υψηλή θερμοκρασία έκανε πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουν καεί περισσότερα από 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στη Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με το τελευταίο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου έφτασαν στο νησί εννέα πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία με περίπου 20 πυροσβέστες. Παράλληλα, κατέφθασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με εννέα άτομα έκαστο, ενώ με C-130 έφθασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Ζάκυνθο 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς περισσότεροι από 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, τρεις υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση των Ορθονιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σε ύφεση 49 πύρινα μέτωπα – Πού υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης