Βυθισμένο σε νέφος αιθαλομίχλης παρέμενε επί έξι ημέρες, από τις 4 έως και τις 9 Ιανουαρίου, το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Τα αιωρούμενα σωματίδια δείχνουν ανυποχώρητα από την ατμόσφαιρα, καθώς τα τζάκια και οι σόμπες, που καίνε οτιδήποτε για τη θέρμανση των κατοικιών, δεν λένε να σβήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο συνέχισε τις προηγούμενες ημέρες να καταγράφει υψηλότατες τιμές συγκέντρωσης των επικίνδυνων, για τη δημόσια υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ανά κυβικό μέτρο αέρα. Η εικόνα της πόλης που διακρίνεται μέσα σε ομιχλώδες τοπίο και η έντονη οσμή του καμένου ξύλου παρέμεναν και τα προηγούμενα βράδια το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εβδομαδιαίες μετρήσεις που ανακοινώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας εντείνουν την ανησυχία για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με δεδομένο ότι το φαινόμενο δείχνει ανυποχώρητο.

Συγκεκριμένα, οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων (μέσες τιμές 24ωρου) για το διάστημα από 3 Ιανουαρίου έως και 9 Ιανουαρίου, που καταγράφηκαν από το σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου είναι:

– Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 46 μg/m3

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Σάββατο 4 Ιανουαρίου 62 μg/m3

– Κυριακή 5 Ιανουαρίου 68 μg/m3

– Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 69 μg/m3

– Τρίτη 7 Ιανουαρίου 71 μg/m3

– Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 55 μg/m3

– Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 57 μg/m3

Η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 18.00 μ.μ. έως 24.00 μ.μ.), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Για πολλοστή φορά, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας συνιστά στους πολίτες τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Σύμφωνα με το άρθρο της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75 μg/m3 συνίσταται στους ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επισημαίνεται προς τους πολίτες, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: taxydromos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης