Σοβαρότατες είναι οι συνέπειες της παραλλαγής «Όμικρον» στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στο κομμάτι του προσωπικού λόγω θετικών περιστατικών Covid-19 σε υγειονομικούς.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Γεννηματάς», «Άγιος Σάββας», «Έλενα Βενιζέλου», με τις διοικήσεις και τους εργαζομένους να περικυκλώνονται καθημερινά από την αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζονται πως τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα ο τεράστιος όγκος εργασίας να μοιράζεται στους λιγότερους.

Ανησυχία προκαλεί και το ότι υπάρχουν και περιστατικά επαναλοίμωξης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μέσα σε 8 μήνες.

Ήδη στον Ευαγγελισμό σήμανε συναγερμός με τον εντοπισμό 92 θετικών περιστατικών Covid-19, με την πιθανότητα να αυξηθεί το ποσοστό των μολύνσεων σε εργαζομένους να είναι ακόμη μεγαλύτερη, δυσχεραίνοντας περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σε πιο δυσχερή κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», το οποίο στις 3/1 είχε καταγράψει 37 θετικούς εργαζομένους, δηλαδή το 4,2% του συνόλου.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η διοίκηση του ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», όπου 30 εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί, δηλαδή το 2,7%. Όπως εκτιμούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, πρόκειται για εργαζομένους που θα επιστρέψουν μετά την πάροδο 5 ημερών, δίχως προληπτικό έλεγχο. «Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς στους ογκολογικούς ασθενείς; Φυσικά και υπάρχει», επισημαίνουν.

Την ίδια στιγμή, στο «Γεννηματάς», σύμφωνα με στοιχεία της 3ης Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 79 περιστατικά κορωνοϊού σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, δηλαδή το 3,6% του συνόλου, ενώ στο Παίδων Πεντέλης είναι θετικοί 15 εργαζόμενοι, δηλαδή το 3,1% του συνόλου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Ομοσπονδία εκτιμά πως ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψουν σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως, επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες από τους 6, ίσως ξαναβγούν σε αναστολή.

Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν και είναι οι συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφηκαν 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, χωρίς να γίνει αναπλήρωση. Επομένως -λέει ο κ. Γιαννάκος- υπάρχουν περίπου 7.000 εργαζόμενοι σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός του υγειονομικού προσωπικού είναι κατά 10.000 άτομα μικρότερος σε σχέση με πέρσι.

Πάντως, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης