Περισσότερα από 150.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στον Νομό Έβρου, ενώ στα 6 μέτρα και 32 εκατοστά έφθασε η στάθμη του ποταμού Έβρου στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου, στις 08:00 σήμερα το πρωί. Οι έντονες βροχοπτώσεις και η άνοδος της θερμοκρασίας είχαν ως αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια στα όρη της Βουλγαρίας και να φουσκώσουν τα νερά του Έβρου.

Έτσι, η άνοδος της στάθμης του ποταμού αυξήθηκε αισθητά και σε όλο το μήκος του σημειώθηκαν πλημμύρες. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, ο όγκος του νερού σημείωσε αύξηση κατά 30%. Ήδη από τις χιονοπτώσεις το έδαφος ήταν κορεσμένο από νερά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συγκρατήσει τις νέες ποσότητες. Τα περισσότερα ρέματα φούσκωσαν, ενώ πολλά έφθασαν στα όριά τους, ειδικά στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το ρέμα έξω από την πόλη της Ορεστιάδας λίγο έλειψε να σκεπάσει τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ υπερχείλισε και το ρέμα που διασχίζει τον δρόμο Πύργος – Λαγός, με αποτέλεσμα αυτός να κλείσει. Επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν στο Τρίγωνο και στον Δήμο Ορφέα. Οι κάτοικοι του νέου μουσουλμανικού οικισμού στο Διδυμότειχο χρειάστηκε να μετακινηθούν από περιμετρικό χωματόδρομο, επειδή η γέφυρα που ενώνει τον οικισμό με το Διδυμότειχο βρέθηκε κάτω από τα νερά.

Οι πλημμύρες και οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Διδυμοτείχου, ειδικά στα σημεία που έχουν υποστεί φθορές τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στις 04:23 χθες τα ξημερώματα, με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Νομός Έβρου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Το πρωί, κάτοικοι του χωριού Λάβαρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σε πέντε σπίτια έγινε και μεταφορά των οικοσκευών τους στο Δημαρχείο του Δήμου Ορφέα. Υπολογίζεται ότι τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι περίπου εβδομήντα.

Στην zougla.gr μίλησε ο Δήμαρχος Ορφέως Έβρου, Βαγγέλης Πουλιλιός

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες Αρχές δραματική, ενώ επί τόπου βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιώργος Ντόλιος, και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεοδώρα Κόκλα, η οποία από χθες το πρωί συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου, διαθέτοντας όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το μεσημέρι εκκενώθηκε ο οικισμός του Πόρου, λίγο έξω από τις Φέρες, μετά από θραύση αναχώματος στην περιοχή του Πετάλου και έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων στην περιοχή. Για την εκτόνωση της κατάστασης αποφασίστηκε τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε συγγενικά σπίτια και ξενοδοχεία.

Στη zougla.gr μίλησε ο δήμαρχος Φερών Έβρου, Γιώργος Ούστογλου.

Οι Αρχές και οι τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αναμένονται από αύριο νερά από τα φράγματα της Βουλγαρίας, τα οποία έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλες ποσότητες νερού. Από τις πλημμύρες κινδυνεύουν και οι παραποτάμιοι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου.

Διαβάστε επίσης:

«Προχωρούν στην εκκένωση των Πόρων» Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης