Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές της Χαλκίδας λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, 12:30
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές της Χαλκίδας λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

Δεν μπορούν να βγουν ούτε από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στις περιοχές Λιανής Άμμου-Αγ.Ελεούσας και Δοκού λόγω του πλημμυρικού φαινομένου που τους έχει χτυπήσει, ενώ χθες το πρωί ένας οδηγός κινδύνεψε, όταν νερά σκέπασαν το αυτοκίνητό του.

Το περιστατικό συνέβη σε δρόμο στον Δοκό και χρειάστηκε να επέμβει η ομάδα Διάσωσης της Αμαρυνθίας Άρτεμις για να τον τραβήξει από το σημείο και να βγάλει και το αυτοκίνητό του. Η κατάσταση με τη γη να αναβλύζει νερό έχει γίνει πλέον δραματική για τους κατοίκους.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης, ζήτησε με επιστολή του στα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές Λιανής Άμμου - Αγίας Ελεούσας - Δοκού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πλημμυρικού φαινομένου έγκαιρα.

Επίσης, έπειτα από πρόσκλησή του, τετραμελές κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη τις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να εξετάσει και να προτείνει λύσεις για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί εκεί, λόγω του πλημμυρικού φαινομένου.

Έγιναν μετρήσεις με ειδικά όργανα και τις επόμενες ημέρες θα διατυπωθεί από το ΙΓΜΕ σχετική έκθεση που θα προτείνει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου ξεφεύγει από τα τοπικά δεδομένα και ασφαλώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέργειες κράτους, Περιφέρειας και δήμου.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι δεν είχε αναφερθεί ποτέ ως φαινόμενο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΓΜΕ, οι οποίες κλήθηκαν για πρώτη φορά να επιληφθούν.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, η επίλυση του θέματος απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία και για τον λόγο αυτόν ο δήμος ενημέρωσε το ΙΓΜΕ για τη μελέτη του προβλήματος και την προώθηση οριστικής λύσης, που θα βάλει τέλος στο άγχος και στην αγωνία των κατοίκων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, 12:33