Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014, 08:41
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ
Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, ύστερα από την είδηση ότι η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας είναι αποφασισμένη να δεχτεί το σχέδιο της «Kantor» για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές από φέτος και διατήρησης μόνο αυτού στο Πλατύ Ημαθίας.

Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων οφείλεται στο υψηλό κόστος λειτουργίας τους που υπολογίζεται στα 900 ευρώ ανά τόνο ζάχαρη.

Εργαζόμενοι και φορείς των περιοχών Ορεστιάδας και Σερρών καλούν υφυπουργούς της κυβέρνησης να πάρουν ξεκάθαρη θέση και προειδοποιούν ότι, εάν προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων στις δύο περιοχές, τότε «θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις οικονομικές ατασθαλίες και άλλες που έχουν γίνει στην εταιρεία», όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Χαστανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, και ο Χριστόδουλος Βαρκάκης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εταιρεία.

«Οι υπουργοί οι δικοί μας ήταν εδώ και πολύ καιρό ενημερωμένοι και στις συσκέψεις τις τελευταίες που έγιναν. Το ότι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν μία απόφαση, η οποία πραγματικά δεν στηρίζεται πουθενά, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη ήττα. Όχι ήττα προσωπική δική τους, αλλά του νομού» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαστανίδης.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα σε 45 άτομα και σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα, όταν τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας έφθαναν σε 260 και πάνω από 60.000 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην περιοχή για το θέμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διάφορων φορέων, αλλά και την παρουσία των υφυπουργών, βουλευτών της περιοχής, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου.

Στις Σέρρες οι εργαζόμενοι της εταιρείας και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής συνεδριάζουν αυτήν την ώρα προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη. Επισημαίνεται ότι στο εργοστάσιο Σερρών εργάζονται 60 άτομα και 250 εποχικοί, ενώ σπέρνονται συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τα 55.000 στρέμματα.

Αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία επικρατεί όμως και στους κόλπους του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, αφού, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία, εκπρόσωπος των εργαζομένων, Σταύρος Κανσίζογλου, «κανείς δεν διασφαλίζει το μέλλον μας και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι άμεσα δεν θα έρθει και το δικό μας τέλος».

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και σπέρνονται πάνω από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Τετάρτη στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΒΖ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας, ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας, τη λειτουργία των τριών εργοστασίων, διότι ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει» και καλεί την κυβέρνηση «την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες της».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014, 08:41