Σε κλοιό ασάφειας η δημόσια τηλεόραση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013, 09:57


LIVE ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GR

Σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων μεταξύ των εργαζομένων μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που αφήνει πολλά περιθώρια αυθαίρετης ερμηνείας.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνου Μενουδάκου επιτρέπει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να «μεταφράσουν» κατά το δοκούν την προσωρινή διαταγή του και στην κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ερμηνεύει το κείμενο της απόφασης ως νομιμοποίηση της κατάργησης της ΕΡΤ με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόλυση των εργαζομένων.

Ο κ. Στουρνάρας, εκ μέρους της κυβέρνησης, ερμήνευσε την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας ότι η ΕΡΤ δεν θα λειτουργήσει έως την Τετάρτη το απόγευμα, οπότε και θα γίνει η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Μείζον θέμα είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

(Δηλώσεις Γιάννη Στουρνάρα)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του προέταξε περισσότερο την αναδιοργάνωση του κυβερνητικού σχήματος και πρακτικά τον ανασχηματισμό, τοποθετώντας το ζήτημα της ΕΡΤ σε δεύτερη μοίρα ως κορυφή του παγόβουνου.

Κατά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκδοθεί νέα κυβερνητική απόφαση η οποία θα νομοθετεί επί του συνόλου του ζητήματος της ΕΡΤ και με την οποία θα δρομολογηθούν η εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Κουβέλης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ προέταξε το ζήτημα αρχών που έχει να κάνει με το «μαύρο» στη Δημόσια Τηλεόραση και επανέφερε το ζήτημα του επανασυντονισμού του κυβερνητικού έργου, ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ ως αναγκαία συνθήκη για τη σύγκλιση των θέσεων των τριών κομμάτων.

Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου:


Δηλώσεις Φ. Κουβέλη:


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, αναστέλλεται η εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ο κ. Μενουδάκος διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών (Γ. Στουρνάρα) και τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ (Σ. Κεδίκογλου) των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφασή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κώστας Μενουδάκος, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες λόγω συνταξιοδότησης, επιλύει την πολιτική κρίση, που δημιούργησε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται: ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

«Παραμένουμε στο Ραδιομέγαρο»


Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατά τη σημερινή γενική τους συνέλευση, η οποία ξεκίνησε στις 08.15 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με την αγωνία να παραμένει και το κλίμα να είναι θολό.

Οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να καταλάβουν ποιες θα είναι ακριβώς οι επιπτώσεις της απόφασης για το εργασιακό τους μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων εκφράζουν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, αφού ούτε το σήμα της ΕΡΤ έχει επανέλθει ακόμα, ούτε έχουν ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Δεν δεχόμαστε εκκαθαριστές, δεν δεχόμαστε διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, εμείς συνεχίζουμε με ανοικτή την ΕΡΤ - με τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους -για να ολοκληρώσουμε τη νίκη, που σημαίνει ότι θα κάνουμε τα πάντα με τη καθοριστική βοήθεια και τη συμπαράσταση του κόσμου γι' αυτό θα βρισκόμαστε και αύριο εδώ και όσο χρειαστεί όλοι μαζί, στο Ραδιομέγαρο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013, 12:47