Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει ότι η χώρα θα πληγεί το επόμενο διήμερο από μετεωρολογική «βόμβα».Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αθήνα, σημαντική πτώση θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και θυελλώδεις άνεμοι που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H χιονόπτωση σε αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίαςΣύμφωνα με την ΕΜΥ, η χιονόπτωση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από αύριο αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε Μακεδονία και Θράκη.

Από την κακοκαιρία και τη σφοδρή χιόνοπτωση σημειώθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό  οδικό δίκτυο κυκλοφοριακά προβλήματα ενώ σε αρκετούς νομούς η κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθικών αλυσίδων.

Παρακολουθήστε από το zougla.gr ό,τι συμβαίνει στο 17ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Κολεγίου Αθηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στην Εθνική Οδό

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στη Λ. Κηφισίας

Χιόνι στον Λευκό Πύργο

Πυκνές νιφάδες χιονιού έπεσαν το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ξεχωριστή εικόνα για τους κατοίκους της πόλης, ενώ το θερμόμετρο δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου. Γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, σταμάτησε η χιονόπτωση, η οποία δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στην πόλη.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν ωστόσο, το πρωί, λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, δύο πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Easyjet, που εκτελούσαν τα δρομολόγια από Λονδίνο και Βερολίνο δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στην πόλη, εξαιτίας του καιρού, και κατέληξαν στην Αθήνα.

Τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισε ο δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής, λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας στους δρόμους.

Τα… καλά τους έχουν φορέσει και τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, με το φρέσκο χιόνι να πέφτει στις πλαγιές. Από το πρωί, χιονίζει στα χιονοδρομικά Πισοδερίου Φλώρινας, Καϊμακτσαλάν Πέλλας, Τρία – Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Βασιλίτσας Γρεβενών και Περτουλίου Τρικάλων.

Ήδη, από τις χθεσινοβραδινές χιονοπτώσεις έχουν προστεθεί 40 εκατοστά φρέσκο χιόνι στο Πισοδέρι, 25 εκατοστά στα Τρία – Πέντε Πηγάδια, γύρω στα 20 εκατοστά στη Βασιλίτσα και το Ελατοχώρι Πιερίας και 10 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Οι νέες χιονοπτώσεις θα διατηρήσουν τα βουνά σε άριστη κατάσταση, καλώντας τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων να απολαύσουν τις καταβάσεις με πέδιλα σκι και σνόουμπορντ. Ωστόσο, για τη μετάβασή τους στα χιονοδρομικά κέντρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιονοπτώσεις στα Τρίκαλα

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στην πόλη των Τρικάλων. Συνολικά 35 μηχανήματα επιχειρούν από το πρωί σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο των Τρικάλων σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς αλυσίδες, ωστόσο με δεδομένο ότι η χιονόπτωση συνεχίζεται καλό θα είναι όσοι πρόκειται να κινηθούν σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου φτάνει τα 60 εκατοστά.

Xιόνι μέσα στην Τρίπολη

Μετά τις 15.30 το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκίνησε η χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Τρίπολης. Τα μετεωρολογικά στοιχεία αναφέρουν ότι τα χιόνια θα συνεχιστούν για αρκετές ώρες μέσα στην πόλη μέχρι τη νύχτα. Σύμφωνα με το kalimera-arkadia.gr  η πτώση της θερμοκρασίας μέσα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αισθητή.


Το έστρωσε στην Καρδίτσα

Στα λευκά ντύθηκε ο νομός Καρδίτσας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με τις άσπρες νιφάδες να κάνουν κατά διαστήματα έντονη την εμφάνισή τους ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα του νομού.

Όπως αναφέρει το karditsalive.net, τα 15 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας επιχειρούν στα κρίσιμα σημεία, ώστε να διατηρήσουν τους δρόμους ανοικτούς και παράλληλα να αποτρέψουν τον σχηματισμό παγετού.

Στα λευκά η Πρέβεζα

Νιφάδες χιονιού μαζί με βροχή είχαν την χαρά να δουν τις μεσημεριανές ώρες οι κάτοικοι της Πρέβεζας. Τέτοιες εικόνες σπανίζουν για το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το mypreveza.gr υπάρχουν περιοχές όπου το έστρωσε κυριολεκτικά.



Χιόνια σε Μπράλο και Δομοκό

Το χιόνι άρχισε να πέφτει κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου και στην εθνική οδό Λαμίας-Άμφισσας. Τα οχήματα, μετά δυσκολίας μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τα εκχιονιστικά έχουν πιάσει δουλειά. Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως στην πλευρά της Λαμίας, από την διασταύρωση των διοδίων έως τον «Καρανάσιο».

Από το πρωί χιονίζει στην περιοχή του Δομοκού. Πέντε μηχανήματα, αλατιέρες και εκχιονιστικά βρίσκονται στο πρατήριο ανεφοδιασμού στο 20χλμ του δρόμου Λαμίας-Δομοκού και συνεχώς κάνουν παρεμβάσεις.

Τα σχολεία σε όλο τον δήμο του Δομοκού σήμερα έκλεισαν τρεις ώρες νωρίτερα.

Λευκά τα Ιωάννινα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η ζωή στα Ιωάννινα. Τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός, ενώ το χιόνι έχει δημιουργήσει όμορφες εικόνες, ιδιαίτερα στην παραλίμνια περιοχή η οποία αποτελεί παραδοσιακά πόλο έλξης των τουριστών.

Στα λευκά ο τύμβος της Αμφίπολης

Το χιόνι «στόλισε» στα λευκά και τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ενώ στην περιοχή τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Οι φωτογραφίες του amfipolinews.blogspot.gr αποτυπώνουν μία άλλη εικόνα του λόφου.


Κυκλοφοριακά προβλήματα

Εξαιτίας, ωστόσο, του καιρού έχουν διαπιστωθεί και αρκετά προβλήματα. Το μεσημέρι διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από την περιοχή Φίχθι – Αγίας Σωτήρας έως την Οινόη, στο ρεύμα προς Θήβα.

Στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), ενώ από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της επαρχιακής οδού Μανδρών – Γαλλικού.

Στην Καστοριά, λόγω διάβρωσης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς) από 11ο έως 21ο χλμ.

Λόγω του χιονιού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους θέλουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο νομό Πέλλας, αλλά και όσους κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ, και Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 35ο έως 45ο χλμ.

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Στη Χαλκιδική, όπου χιονίζει από νωρίς το πρωί, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (από Πολύγυρο έως Γαλάτιστα), Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (από το 65ο έως το 92ο χλμ), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Πλανών, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Γερακινής, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Καλύβων (μέσω Πατελιδά), Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου, Παλαιά Εθνική Οδό Αρναίας – Θεσσαλονίκης (μέσω Ταξιάρχη), Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού, Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης