Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρεθούν από το Σάββατο το πρωί έως και τη λήξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα παραταχθούν κατά μήκος των αρτηριών απ’ όπου θα περάσουν οι διαδηλωτές.

Η πορεία θα αρχίσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία. Η έναρξη της διαδήλωσης έχει προγραμματιστεί περί τις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ανακληθεί όλα τα ρεπό ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και οι αστυνομικοί που θα σχολάσουν από τις υπηρεσίες τους, από τις 18.00 και μετά θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Η ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιήσει τα drones που διαθέτει, τα οποία θα υπερίπτανται συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας καταγράφοντας τις εξελίξεις, ενώ στην επιχείρηση επιτήρησης θα συμβάλει και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Ήδη εδώ και 48 ώρες έχουν αρχίσει «προληπτικές» επιχειρήσεις της Κρατικής Ασφάλειας σε συγκεκριμένα σημεία στην Αττική, στην προσπάθεια εντοπισμού οργανωμένων ομάδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντα σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την ώρα της πορείας, καθώς και λίγο πριν αλλά και μετά, θα επιχειρούν σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας ειδικές ομάδες, οι οποίες θα βρίσκονται εντός του χώρου όπου θα κινούνται οι διαδηλωτές. Αυτή η πληροφορία προκαλεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, διότι συνήθως οι αστυνομίες όλου του κόσμου δεν προανακοινώνουν τη λειτουργία «μυστικών» εντός των χώρων όπου κινούνται διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τροχαία Αθηνών έχει ήδη ανακοινώσει πως θα υπάρξουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης κατά μήκος των οδών απ’ όπου θα περάσει η πορεία. Δηλαδή Πατησίων, Πανεπιστημίου και Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων και λεωφ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις παρακείμενες κάθετες ή παράλληλες οδούς από το Πολυτεχνείο και την Ομόνοια, το Σύνταγμα, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, περιοχή Χίλτον, Αμπελοκήπους και βεβαίως κατά μήκος της περιοχής από την αμερικανική πρεσβεία έως τα Εξάρχεια διά μέσου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η σύνθεση της αστυνομικής δύναμης που θα παραταχθεί το Σάββατο στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας θα έχει ως εξής: από τους 5.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται στους δρόμους, οι 1.500 θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) και 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).

Παράλληλα, στον δρόμο θα βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και της «Ζ» καθώς και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου, από την Πέμπτη έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης